”Байер” предлага 62 млрд. долара за придобиването на ”Монсанто”

”Байер” предлага 62 млрд. долара за придобиването на ”Монсанто”

Германската химико-фармацевтична компания ”Байер” е отправила оферта за придобиване на американския производител на семена и химически торове ”Монсанто”, съобщиха световните агенции.

Сделката ще създаде най-големия доставчик на химикали за селското стопанство и генетично модифицирани семена в света.

Германският концерн е предложил на ”Монсанто” да изкупи всички негови акции на цена от 122 долара всяка, което възлиза на общата сума от 62 милиарда долара.

В комюнике на Байер се отбелязва, че предложената цена е с 33% по-висока от средната цена, на която са се търгували акциите на американската компания.

”Заедно ще се опираме на колективния опит на двете компании за създаването на водещ играч в селскостопанската област с изключителни възможности за иновации в интерес на фермерите, потребителите и нашите служители“, заявява Вернер Бауман, генерален директор на ”Байер”.

Германският гигант възнамерява да финансира сделката със собствени средства и кредит.

Сделката ще позволи на Байер да разшири своето географско присъствие в Америка, Европа, а също така и в страните от Азиатско-Тихоокеанската зона.

Финансови консултанти на Байер по сделката ще бъдат ”Мерил Линч” и ”Креди Сюис”.

От ”Монсанто” засега не са отговорили на офертата публично, като само заявиха, че разглеждат условията.

Сливането на ”Монсанто” с компанията, създала аспирина, ще слее брандове като ”Roundup” – най-популярния хербицид на ”Монсанто”, и Sivanto – нов инсектицид на ”Байер”.

Eвентуална сделка с ”Байер” ще помогне на ”Монсанто” да намали зависимостта си от земеделската индустрия, а американската компания ще засили бизнеса със семена на ”Байер”, един от приоритетите на германската компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес