Българи осигуряват фалшиви паспорти за терористи

Български организирани групировки участват активно в изработването на фалшиви паспорти в Германия и така подпомагат транзита на терористичните групировки. Това съобщи в София шефът на Федералната криминална служба в Германия Йорг Цирке след среща с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, по чиято покана е у нас.

3 000 фалшиви паспорти, изработени от български граждани в Германия, са били иззети за последните три години от немската криминална служба. Тези документи попадат неизменно в терористични групи и служат за нелегално преминаване през граница.

Това е особено притеснително и ние трябва да обединим усилията си за справяне с този проблем, каза Йорг Цирке. Той посочи като сигурен начин за решаването му въвеждането на биометрични паспорти. "Това е изключително важен елемент, който ще направи по-сигурни и надеждни личните документи, но въпросът е дали можем да осигурим своевременно това високо технологично ниво", уточни шефът на германските криминални служби.

Българските специални служби са предоставили информация за ислямисти, преминавали през страната ни, към които германските служби проявяват интерес, съобщи за Mediapool ген. Бойко Борисов.

За справяне с ислямския фундаментализъм, който също е бил сред дискутираните проблеми, е необходим интензивен обмен на информация между българските и немските служби, отбеляза шефът на Федералните криминални служби. По думите му само така ще има своевременна реакция и предотвратяване на терористични атентати.

Цирке посочи, че по този въпрос ситуацията в двете страни не е идентична, тъй като в Германия съществуват мрежа от автономни терористични клетки, на които се противопоставя мрежа от информационен обмен.

Главният секретар на МВР отбеляза, че благодарение на подадените от българската полиция сигнали за производители, посредници и куриери на фалшивите документи германските служби са извършили успешни разследвания в тази област.

Същевременно Цирке похвали българските си колеги като подчерта, че именно разбиването на редица нелегални печатници и задържани нелегални паспорти е една от най-успешните акции на българската полиция.

За април и май тази година на българо-сръбската граница са били заловени 1845 фалшифицирани от българи лични документи. Според Йорг Цирке, срещите и договореностите с българските служби ще позволят по-успешното справяне с този проблем.

Освен фалшифицирането на пари и документи, като основни сфери, в които участват български граждани, Цирке посочи още търговията с жени, наркотрафика, производството на синтетична дрога и кражбите на автомобили като в последната сфера се забелязва значително успокояване. Голяма част от фалшифицирането на документи се извършва в България, каза още Цирке.

Той обясни, че българските престъпни групи продължават да имат своята роля сред престъпните среди в Германия, която обаче не е водеща.

Предстоят съвместни акции между двете страни в борбата с наркотрафика и търговията с жени.

Цирке се видя вчера с вътрешния министър Георги Петканов, а в четвъртък разговаря и с ръководствата на НСБОП и НСС.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?