Българи са участвали в престрелка в Кербала, няма ранени

Български военни части са участвали в голяма престрелка в Кербала тази нощ. При акцията няма ранени или пострадали българи, съобщи пресаташето на Министерството на отбраната Румяна Стругарова пред БТА.

Над 25 шиитски бойци са убити в сраженията, ранени са 7 американски войници, четирима от които - леко, предаде АФП. Според Ройтерс ранените са 12.

Според съобщението в центъра на Кербала, който е блокиран от силите на коалицията, се е водила стрелба с тежки и леки оръжия през цялата нощ.

Разрушени са един хотел и няколко сгради, намиращи се в района на сраженията.

Франс прес предаде, че сили на водената от САЩ коалиция в Ирак са започнали голяма военна операция тази нощ в центъра на Кербала.

Според очевидци сраженията се водят около джамията Мухаям, използвана като база от бойците на радикалния шиитски водач Муктада Садр, пише агенцията.

Губернаторът на Кербала обяви вчера, че джамията Мухаям трябва да бъде превърната в медицински център за поклонниците. Джамията е на около 200 м от гробницата на имам Хюсеин - една от главните светини, където се стичат шиитски поклонници, напомня АФП.

Още от България