Българин бе екстрадиран от Гърция след 7 г. в затвора за несъществуващо убийство

Българин бе екстрадиран от Гърция след 7 г. в затвора за несъществуващо убийство

Българин бе екстрадиран от Гърция след 7 години, прекарани в затвора за убийство, което не е било извършено, съобщи БНР.

През 2010 г. братята Иво и Константин Богданови са задържани и обвинени за убийството на поляк, въпреки че тялото така и не е намерено от разследващите, а прокуратурата се позовава само на свидетелски показания.

Преди две години Константин Богданов е освободен от ареста с мярка за неотклонение "подписка", но другият брат продължава да стои зад решетките и се прибра в България едва преди ден.

Причина за излизането на Иво Богданов от затвора е, че преди няколко месеца предполагаемата му жертва умира от естествена смърт в болницата в град Триполи, Гърция. Така се доказва, че убийство не е имало.

Активната намеса по случая на президента Румен Радев при посещението му в Атина доведе до прекратяване на бюрократичната процедура и Върховният съд формално оневини Иво Богданов.

Към убийството има още две обвинения, които би трябвало също да отпаднат, но въпреки всичко гърците го екстрадират, за да не предяви иск за обезщетение, смятат адвокатите на защитата, цитирани от БНР.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?