Българин осъден за измами с банкови карти в САЩ

Българинът Димитър Димитров, живеещ в САЩ, бе осъден на 41 месеца затвор за измами с банкови карти. Според обвинението той е бил водач на група, използвала високотехнологични методи, за да открадне стотици хиляди долари от банкомати в Лас Вегас, Ню Йорк, Маями, Сан Франциско и Сиатъл, съобщава "Лас Вегас ривю джърнъл".

Заедно с Димитров са обвинени още деветима души. Четирима от тях са на свобода в България, а четирима от петимата задържани са признали вината си, посочва изданието. Димитров е зад решетките от май 2010 г., когато е бил арестуван. Това време ще бъде приспаднато от присъдата. След като излезе от затвора, 59-годишният Димитров ще трябва да прекара три години в режим на подписка, да плати 96 461 долара обезщетения и да не общува с останалите членове на престъпната мрежа.

Федерални прокурори описват Димитър Димитров като алчен и пресметлив бос на българска организирана престъпна мрежа, която контролирала групи за скимиране на банкови карти от единия до другия бряг на Съединените щати, включително в Лас Вегас, пише в уебсайта си "Лас Вегас ривю джърнъл". Адвокатите на Димитров заявили, че той е много по-ниско в йерархията на престъпния синдикат. Те изтъкнали, че той страда от твърде много лични проблеми, като алкохолизъм и раздвояване на личността, за да бъде лидер на престъпна група.

Преди съдията да произнесе присъдата Димитров, окован и в затворническо облекло, настоял, че не е водач на престъпната група: "Никога не съм организирал никого. Просто пиех много и говорех много".

Според съдията Филип Про обаче има доказателства, че Димитров е бил човекът, който е общувал с главатаря на престъпната група в България. ФБР разполага със записи на телефонни разговори със съучастника му в България Ненчо Михалев - Нено, съобщава заместник-прокурор Ерик Джонсън. "В тези записи Димитров заявява, че е рекетирал проститутки, изнудвал е за пари шофьори на камиони от чужди страни и е подкупвал полицаи, митничари", казва Джонсън. От записите става ясно, че Димитров е бил склонен към заплахи с насилие.

Кражбата на пари от банкомати е извършена след кражба на данни от банкови карти и лични данни със скрита камера. След това с тези данни били изработвани фалшиви дебитни карти.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?