Българин получи доживотна присъда в Австрия

Българинът Цветан Рангелов (48 г.) получи доживотна присъда в Австрия за двойно убийство, опит за убийство и обир, извършени в началото на това лято. ДНК-анализи от местопрестъплението и показанията на дъщерята на убитата двойка от австрийското селце Пахфурт са решаващите аргументи, накарали регионалният съд в Корнойбург да даде доживотна присъда на Рангелов.

Процесът започна преди няколко дни, а в понеделник, след около час съвещание съдебните заседатели са взели единодушно решение да пратят Рангелов в затвора до живот.

Вечерта на първи юни тази година 48-годишният мъж изчакал, докато се разотидат всички клиенти на ресторант в Пахфурт, в източната част на Австрия. След това нахлул в заведението, стрелял и убил първо 50-годишния му собственик, а след това и неговата 49-годишна съпруга.

На втория етаж на сградата в това време заедно със своя приятел се намирала 21-годишната дъщеря на семейната двойка, която,отивайки да види какво става, е била простреляна в гърба. Приятелят на момичето успял да избяга през покрива на съседна къща, след което повикал помощ.

1500 евро - това е била плячката на Рангелов, който е арестуван две седмици след кървавата драма в България. Той до последно отрича вината си и обяснил пред съда, че спрял в Пахфурт, за да набере череши.

Дъщерята на убитите обаче недвусмислено е разпознала в него нападателя от фаталната юнска нощ. Тя видяла как убиецът насочил пистолета си към главата на майка ѝ и по-късно чула изстрела, който вероятно е сложил край на нейния живот.

На местопрестъплението в Пахфурт са били намерени и гилзите от 9-мм патрони, произведени в някогашния СССР или в България през 1984 г. Подобна гилза, изстреляна от същото оръжие, е била открита и край къщата на Рангелов в България.

Свидетели от селцето пък забелязали колата му - бяло "Пежо" 205 с българска регистрация, не само в деня на престъплението, но и преди фаталната нощ.

Рангелов е лежал 13 години в затвор в Германия заради обири. Доживотната му присъда все още не е влязла в сила, тъй като той я обжалва.

Споделяне

Още от България