Българите са на опашката в ЕС по използване на компютър

Все по-голямото използване на компютри в работния процес доведе до това компютърната грамотност да е нужна за повечето от професиите. Европейската статистическа служба "Евростат” публикува данни за равнището на компютърна грамотност в страните от ЕС.

Според изследването 55% от българите на възраст между 16 и 74 години са ползвали компютър. Това нарежда страната ни на предпоследно място в ЕС преди Румъния, в която процентът е 50. Непосредствено преди нас е Гърция с 59%.

През 2011 година на първо място е била в Швеция , където 96% от гражданите на възраст между 16-74 години са ползвали компютър.

41% от българите в тази възрастова група са копирали файл или папка, 22% са използвали елементарни математически формули, 6% са създали електронна презентация, а 2% са писали компютърна програма.

България е на предпоследно място и по компютърна грамотност в ЕС сред младежите на възраст 16-24%. 87% от тях са ползвали компютър, докато в повечето страни от ЕС е между 96 и 100%. В Румъния ползващите компютър младежи са 81%. Изненадващо близко до България по информационна грамотност сред младежите е Италия с 90%.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?