Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българите са твърдо убедени, че на пазара на труда цари дискриминация

6 коментара

Според социологическо проучване осемдесет процента от българите смятат, че на пазара на труда няма равни възможности. Това съобщи на пресконференция в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) Боян Захариев, програмен директор на Институт "Отворено общество".

Проучването за достъпа до пазара на труда е направено сред 1000 души през миналата година и е част от проекта "Равенството - път към прогрес", реализиран съвестно с МТСП, Комисията за защита от дискриминация и Институт "Отворено  общество".

Проектът е ориентиран към създаване на благоприятни условия за социална и трудова реализация на хората, независимо от техния пол, възраст, увреждане, етническа принадлежност,  религия.

Боян Захариев цитира данни, според които 36% от запитаните са на мнение, че полът създава условия за неравен достъп до пазара на труда. Дискриминирани са по-уязвимите - жените, макар да не е съвсем сигурно, че всички респонденти са имали предвид именно слабия пол, коментира Захариев.

Според проучването младите хора имат затруднен достъп до пазара на труда. Най-трудно обаче работа си намират хората в предпенсионна възраст.

Според 80% от запитаните физическите увреждания затрудняват намирането на работа. Малко над 40% смятат, че сексуалната ориентация намалява тези възможностите, почти 60% са на мнение, че проблем е етническата принадлежност.

Запитани, ако имат магазин,  кого не биха наели на работа, 32% от анкетираните отговарят, че това са роми, 25.5% - хомосексуалисти, 17.9 - бременни жени, а 11.4% - хора с физическо увреждане.

Само 23% от анкетираните биха се съгласили да имат ръководител от ромски произход. Десет процента от респондентите биха се съгласили те или децата им да сключат брак с човек от ромски произход.

От социалното министерство уточниха, че продължава процесът на намаляване на населението на възраст под 15 години и увеличаване на дела на населението на 65 и повече години.

По данни на НСИ делът на населението над 65 години се е увеличил от 16.8% през 2001 г. на 18.5% през 2011 г. В същото време през 2001 г. лицата под 15-годишна възраст са били 15.3% от населението в страната, докато през 2011 г. техният дял намалява на 13.2%.

По данни от преброяването на населението през 2011 г. 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са замествани от 70 млади хора, докато през 2001 г. всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 младежи.
    
Експерти от министерството са пояснили, че възможна алтернатива на остаряването на работната сила е създаването на условия за развитие на качеството на човешкия капитал - инвестиране в образованието, здравето, знанията, квалификацията и уменията на хората, включване на пазара на труда на рискови групи от населението, гарантиране на техния принос за устойчиво икономическо развитие на страната и недопускане на дискриминация на пазара на труда и на работното място по признаците: пол, възраст, увреждане, етническа принадлежност, религия, сексуална ориентация и др.

Препятствие пред реализирането на такава алтернатива са случаите на  възпроизвеждане на негативни стереотипи в мисленето, които рефлектират и в поведението на пазара на труда и на работното място.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #6

  Дискриминацията на пазара на пазара на труда е абсолютна! Хората се делят на НАШИ и други. За нашите - пенсия и заплата, за другите .... безработица и глад(пол, възраст, религия, етнос др. нямат никакво значение) Ако имаш две висши образования и висока квалификация, няма да пропуснат да те унижат, че точно такива не им трябват. ПЪРВО намират човек и ПОСЛЕ дават обява за работа. Който иска да работи трябва САМ да си създаде работното място или да емигрира.

 2. Анонимен
  #5

  Това съобщи на пресконференция в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) Боян Захариев, програмен директор на Институт "Отворено общество" ? В коя небананова република американската терористична клетка Отровено общество ще дава пресконференции в министерство на суверенна държава - правилния отговор е в Боковата, Цецовата и на Мони белята ! Гарантирано от ГЕРБ, пърдон - от СИК!

 3. Анонимен
  #4

  Точно мъжете са дискриминирани! Според вас една мутра кой ще назначи на работа? Едно младо момче, или една бръмчалка с големи цици? Ако ви е интересно ме питайте мен да ви отговоря..

 4. Анонимен
  #3

  gre[ka bez seriozni semejni problemi

 5. Анонимен
  #2

  На пазара на труда цари огромна дискриминация повярвайте ми!По професия съм HR и мога да споделя от скромният си опит следното:Обикновенно шефовете казват, да се назначават хора със серьозни семейни проблеми, роми се назначават само на ниски позиции и ако може до 70 набор по- възрастни НЕ!Това е статистиката, изводите са за аудиторията.

 6. Анонимен
  #1

  na tschengetata i agentite dezata sa opraveni sa tjah ima rabota i dalaveri petschelat dobre i karat skapi koli imat i slugini i schofiori ta i ohrani da mu mislata normalnite mladi inteligentni deza koito sa bes vraski i koito ne sa saglasni s gerbadjiite i iskasvanijata im ne tsche sa saglasni s dr.partii no tesi umni deza se darjat garno i ne se sanimavat s politika saschoto v bg.takava namaa ima nagadatschi mafia mutri bogataschi no prof.sa malko mutrite sa mnogo i fam.im sa dobre

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.