Българите се тревожат за престъпността и енергетиката, в ЕС - за околна среда

Енергетиката е поставена от българите на трето място по важност сред проблемите, с които трябва да се занимават институциите на Европейския съюз, сочи проучване на Евробарометър, оповестено в сряда. На първо място  са социалните проблеми, а на второто - борбата с престъпността. Сред другите най-сериозни проблеми българите са посочени безработицата и икономическата ситуация.

Гражданите на другите страни членки на ЕС са посочили като най-значим проблем опазването на околна среда, след нея справянето с престъпността и на трето емиграцията.

Ръководителят на представителството на ЕК за България Майкъл Хъмфрис изрази притеснение, че българските граждани са загрижени в много по-малка степен от тези в останалите европейски страни за опазването на околната среда.

Изследването на Евробарометър за първи път регистрира толкова сериозно притеснение сред българите за нивото на престъпността в страната. 35 на сто от анкетираните са заявили, че са силно разтревожени, равнище, което е с 11 на сто по-високо от средното за страните от ЕС.

Българите са най-силно ангажирани от всички с европейските дела и са сред най-уверените от гражданите на ЕС, че членството ще доведе до по-демократични промени в страната и ще им осигури по-голяма сигурност.

Живеещите в България са показали най-висок процент неудовлетвореност от живота си в страната, показва изследването на Евробарометър. Над 60 на сто от анкетираните са изразили неудовлетвореност от живота си. Според Майкъл Хъмфрис, високияо процент на гражданите, които не харесват живота си в България, е изключително притеснително. И България е единствената страна членка, в която мнозинството от хората го заявява.

Изследването за България е осъществено между 13 и 26 април сред 1039 души на възраст над 15 години. То е първото след като страната ни се присъедини към ЕС.

Споделяне

Още от България