Българите ще похарчат за коледно онлайн пазаруване по 235 лв.

Българите ще похарчат за коледно онлайн пазаруване по 235 лв.

Средно по 235 лв. ще изхарчат за онлайн пазаруване на коледни подаръци тази година българските активни интернет потребители. Това е с 4 процент аповече спрямо година по-рано, сочи проучване на Pazaruvaj.com.

Тази Коледа пазаруващите онлайн ще купят подаръци за около 5-6 души, преди всичко от тесния семеен кръг.

Само най-близките смятат да осигурят изненада 86% от участниците в изследването. Средната стойност на подаръка за тях ще е 49 лв. Приятелите ще зарадват 30 процента от потребителите като подаръкът ще е на средна стойност 40 лв. Колегите се нареждат на по-задните места, като за тях подаръкът ще струва 18 лв.

Малко над половината от анкетираните - 54%, се стремят да донесат радост на близките си с качествени подаръци, като при избора на продукта обръщат внимание на съотношението цена-качество.

При избора на онлайн подарък клиентите се информират подробно и обикновено разглеждат асортимента на няколко онлайн магазина. В лова на подаръци почти 3/4 от планиращите покупките ще разчитат на поне 3 източника в интернет.

Дрехите, козметиката, играчките и книгите продължават да бъдат най-популярните подаръци
Въпреки че всяка година по Коледа се появяват хитови продукти, характерни само за дадената година, сред всички потребители на интернет и през 2017 г. най-предпочитаните подаръци са "класическите” като облекло, козметика, играчки и книги.

Търговците ще могат да разчитат на голям оборот и при по-скъпата техника като телевизори, смартфони и таблети, но този вид продукти за мнозина все още представляват съществена финансова бариера.

При покупките онлайн важни критерии за купувачите остават мненията на други потребители за продукта (89%) и оценката за избрания търговец (85%).

Според проучването 81 на сто от активните интернет потребители пазаруват онлайн, но въпреки това ролята на физическите магазини остава голяма. Двама от петима потребители на интернет ще прекарват времето си в търговски центрове и молове, за да купят коледните подаръци за близките си, а трима от 10 – в други магазини, включително в специализирани.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?