Българска фирма замесена в афера с молдовдски паспорти

Българска фирма замесена в афера с молдовдски паспорти

Молдовското правителство е спряло купуването от Агенцията за обществени услуги на бланки за паспорти на обща стойност 500 милиона молдовски леи (около 25 милиона евро) във връзка с установени закононарушения, съобщи министър-председателката Наталия Гаврилица в петък, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя обясни на брифинг, че агенцията има договор с литовска компания, по който е била плащана премия в размер на 13.6 евро за всеки издаден паспорт. От 2014 г. са платени общо над 40 милиона евро. Преведените пари обаче отиват не в Литва, а в българска компания, която има само двама служители.

"Имаме всички основания да смятаме, че това е кражба", каза молдовската премиерка. Тя отбеляза, че сключването на договора са били допуснати голям брой нарушения.

"Материалите с всички неопровержими доказателства са изпратени в прокуратурата", съобщи Гаврилица и подчерта, че очаква оперативни действия за разкриване на случая.

Страната се връща към предишния режим и тарифи да купуване на бланките.

Борбата с корупцията е главен приоритет на новото молдовско правителство, което встъпи в длъжност в началото на миналия месец. То бе съставено от прозападната Партия на действието и солидарността, която спечели абсолютно мнозинство в парламента на изборите, свикани през юли от президентката Мая Санду. Прозападната Санду стана държавен глава в края на миналата година, побеждавайки на изборите през ноември проруския президент Игор Додон.

"За трийсет години независимост политическата класа в Молдова се занимаваше само с обогатяване", каза Гаврилица и предложи пакет антикорупционни мерки. Тя обеща средствата, придоби с корупция, да бъдат конфискувани и използвани за ремонта на училища, пътища и други социални обекти, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Свят