Българска софтуерна компания качва американските музеи в облак

Музеите у нас получават технологията без пари, "Сирма Груп" излиза на БФБ

Така изглежда приложението Conservation Space

Система за документиране, съвместна работа и управление на процесите по реставрация на произведения на изкуството чрез използването на облачните технологии в Националната галерия по изкуствата във Вашингтон и Метрополитън Мюзеум в Ню Йорк въвежда българската технологична компания "Сирма Ай Ти Ти", съобщиха от "Сирма груп" в четвъртък.

Технологичната платформа наречена Conservation Space ще бъде внедрена и в други водещи музеи в САЩ и Европа.

След реализиране на проекта в Америка, "Сирма" ще предостави софтуерната платформа безплатно и на българските музеи.

Целта на въвежданата технологична система е да осигури виртуална среда за сътрудничество и отразяване на работата на професионални реставратори от големи и малки музеи в целия свят.

Новото приложение

Системата е предназначена да подпомага реставраторите да си сътрудничат, отразяват и ползват детайлна информация като снимки с висока резолюция, рентгенови снимки, научни изследвания на материалите, експертни оценки, информация от предишни интервенции и научни публикации.

Така специалистите ще могат по-добре да планират и реализират различни дейности по консервация и реставрация на произведения на изкуството, които често са на стойност десетки милиони долари.

Изцяло интернет базирана, системата е разработена като приложение на платформата "Сирма" за семантична интеграция на предприятието.

Българската компания печели отворен международен конкурс през 2013 г. в сътрудничество с друга компания на холдинга – "Онтотекст" (Ontotext). Проектът е финансиран от фондация "Андрю Мелън" (Andrew W. Mellon) и е за над 2 млн. долара.

"Щастливи сме от успеха на българската технология в конкуренция с американски и европейски компании. Това, което наклони везните, бе дългосрочната ни визия за развитие на платформата, наличност на вече работеща технология и приложението на авангардни семантични технологии", заяви Явор Джонев, изпълнителен директор на "Сирма Ай Ти Ти".

След официалното ѝ пускане като облачна услуга в началото на 2016 г., системата ще бъде предоставена безвъзмездно на българските музеи със съдействието на Министерството на културата.

"Сирма груп" излиза на борсата

"Сирма Груп Холдинг" планира скоро първично публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса, съобщават от фирмата.  Компанията се канеше отдавна да излезе на борсата, но отложи плановете си заради разразилата се през 2009 г. финансова и икономическа криза.

"Сирма Груп Холдинг" има над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. В групата работят над 300 софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента.

Сред по-известните са въвеждането на електронната система за записване в детските градини в София и поръчки за въвеждането на електронното управление в страната. Компанията изработи и софтуера за обслужване на олимпийските игри в Лондон през 2012 г., както и на сайтовете на британската медийна група Би Би Си - BBC Sports.

"Сирма Груп" има експертиза и дългосрочни клиенти в някои от най-иновативните сфери на софтуерната индустрия като семантични технологии, мобилни приложения, ERP (Enterprise Resource Planning), BI (Business Intelligence), финансови, банкови и разплащателни услуги, електронно правителство.

Дъщерната компанията "Сирма Ай Ти Ти" разработва платформата за семантична интеграция, съдържание, сътрудничество и управление на предприятието – наречена платформата "Сирма" (The Sirma Platform for Semantic Enterprise Integration, Content, Collaboration and Management). Тя е предназначена за големи предприятия и може да се предлага като облачна услуга. Изградена е от компоненти с отворен код с архитектура, основана на услуги (Service – oriented Architecture).

Семантичните технологии и база от данни, които поддържат гъвкав мрежови модел на бизнес обекти и концепции с възможност за автоматично разпознаване в текстовете на документи, позиционират продукта като уникален. Предстои отваряне на офис в САЩ и постепенно изграждане на мрежа от партньорски компании в целия свят, които ще предлагат конкретни решения на техните клиенти на базата на платформата "Сирма".

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?