Българската икономика е с най-малко иновации в Европа

Българската икономика е с най-малко иновации в Европа

Българската икономика е с най-ниски показатели за иновации в Европа. Това показва изследване за техонологичното развитие на Българската стопанска камара (БСК), публикувано в четвъртък.

Проучването е направено в рамките на проекта "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони".

Изследването сочи, че българските предприятия изнасят предимно продукти с ниска добавена стойност, не инвестират достатъчно средства в нови технологии и иновации, и са с ниска патентна активност.

България е на последно място по индекс на глобална конкурентоспособност с най-малко патенти в страната и чужбина на милион жители сред членките на ЕС.

"Страната ни е с най-ниски възможности за творчество и иновации като финансиране и търсене на научни решения, а българската икономика е сред най-слабо обновяващите се", се казва в анализа на изследването.

Високотехнологичният износ е с много нисък дял, а страната е с най-неблагоприятната структура на разходи за научно-изследователска дейност сред 27-те в ЕС.

Стопанската камара препоръчва разработване на национална стратегия за развитие на България до 2020 година и постепенно увеличаване на средствата в бюджета за иновации до 0.8-0.9 на сто от БВП.

БСК не спира дотук с препоръките и съветва да се въведе "задължителна матура по математика, както и подобряване на обучението по математика и информатика като основа за развитие на творческо логическо мислене".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?