Българската икономика ще има спад от 1% през 2010 г.

Независимо от структурните реформи в миналото, установяването на валутен борд и добра финансова политика, която осигури здравословен икономически ръст в годините преди глобалната икономическа криза в края на 2008 г., България отбеляза 5% спад на БВП за 2009 г. и допълнителен спад от 4% на годишна база през първото тримесечие на 2010. Това се казва в частта за България на последния тримесечен доклад на международната одитна и финансово-консултанска компания "Ърнст енд Янг", посветен на икономиката на еврозоната, ЕС и Европа като цяло.

Частното потребление остава много слабо, като намалява с 6.8% на годишна база през първо тримесечие на 2010 г., безработицата нараства до 10% и доверието на потребителите спада, продължават констатациите за България в доклада.

Независимо от признаците на леко подобрение в бизнес настроенията, инвестициите през първото тримесечие са с 15.8% надолу в сравнение с предишната година.

Като се вземе предвид слабият старт тази година, брутният вътрешен продукт (БВП) през 2010 г. се очаква да продължи да намалява с около 1%, като домакинствата и фирмите остават "нащрек", докато не стане ясно дали рецесията е свършила.

За 2011 анализаторите в компанията предвиждат "скромен ръст" от 3.6%, по думите им, преди да се реализира по-силен икономически растеж от около 6% през 2012 г.

От "Ърнст енд Янг" предупреждават, че съществува повишен риск от корекция на прогнозите надолу заради натиска, който ще оказва по-строгата фискална политика. А тя се налага, защото бюджетният дефицит през 2010 г. приближава 5% в сравнение с първоначално заложената цел от 0.7% и заради проблемите в другите части на Европа.

Въпреки че ниският дълг на България и валутният борд ѝ дават сравнителна защита срещу разширяването на кризата от Южна Европа, слабата европейска икономика (която поема 60% от експорта на страната) ще оказва влияние върху перспективите ѝ за растеж през следващите няколко години, продължава анализа си одитната компания.

Независимо че много българи работят в Гърция, Италия и Испания, трудовите възнаграждения (3.3% от БВП) спаднаха с 12% през 2009 г., и се очакват да останат ниски.

Правителството все още се надява, че левът, фиксиран в момента към еврото, ще се присъедини към ERM ІI през 2011г., а влизането в еврозоната е поставено като цел за 2012 г. Но като се има предвид текущата дългова криза в Европейския съюз и възможните последствия за бъдещите нови членове (особено за онези, които са демонстрирали проблеми, близки до гръцките, при докладването на точни финансови показатели), по-реалистична дата за окончателното присъединяване към еврото е 2014 г., се казва още в доклада на "Ърнст енд Янг".

Споделяне

Още от Бизнес