"Българската Коледа" ще събира средства за деца с увредено зрение и слух

Президентът Росен Плевнелиев обяви началото на единадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Тази година акцентът ще бъде "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух".

Намалението на слуха е едно от най-често срещаните вродени заболявания и придобити увреждания в най-ранна детска възраст и неустановено навреме то води до забавяне на развитието - говорно, интелектуално, емоционално, социално.

Голяма част от тези заболявания могат да бъдат излекувани, ако се диагностицират навреме, заяви президентът.

Целта на "Българската Коледа“ през следващата година е да осигури високотехнологична апаратура в университетските и областните болници в страната. “В детските отделения на областните болници липсват апарати за ранна диагностика и лечение за тези заболявания и нашата цел е децата в цялата страна да получат навременна и адекватна помощ и да могат да се лекуват в България”, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че ще бъдат разгледани всички постъпили заявления от родители на деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение, и експертния съвет и комисия към "Българската Коледа“ ще се произнесат за необходимото и възможно подпомагане, съобразно събраните от инициативата средства.

Дарителската сметка на кампанията "Българската Коледа” е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210; банков код BIС: UBBSBGSF; ОББ, клон “Централен”. Титуляр на сметката е БНТ – за “Българската Коледа”.

Дарения могат да бъдат направени чрез SMS на кратък номер 1117 за абонати на Mtel, Vivacom и Globul. Стойността на 1 SMS за абонати по договор с Mtel, Vivacom и Globul e 1 лв., а за потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. Можете да дарите 1 лев с гласово обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Mtel иVivacom, като стойността на едно обаждане е 1 лев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?