Българската прокуратура може да заведе дело срещу мъчителите на медсестрите

Българската прокуратура може да заведе дело срещу мъчителите на медсестрите

Българската прокуратурата обмисля да заведе дело срещу мъчителите на петте медицински сестри в Либия. Това стана ясно от думите на главния прокурор Борис Велчев във вторник, часове след като Наказателният съд в Триполи потвърди смъртните присъди чрез разстрел на българките.

Идеята за завеждане на наказателно производство срещу либийските надзиратели, които бяха измъчвали българките за изтръгване на самопризнания, бе застъпвана от държавното обвинение още по времето на Никола Филчев.

“Идеята за завеждане на дело срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия никога не е била подценявана”, обясни Велчев.

Според него това би било “знак за българската реактивност на това, което става в Либия, а не защото се очаква да се съберат доказателства”.  

“Тези наши действия трябва да бъдат подложени на внимателен анализ и най-вероятно ще бъдат реализирани”, каза още той, но не се ангажира с конкретни срокове.

Нищо общо с правото

Борис Велчев коментира потвърждаването на смъртните присъди като акт, който “няма нищо общо с правото”. Той обясни, че познава доказателствата в процеса, тъй като се занимавал със случая като съветник на президента Георги Първанов до февруари т.г. В тези доказателства няма нищо срещу българските медици, уточни главният прокурор.

“С днешното решение на съда се е сложи край на едно двуличие, основаващо се на очакването за справедлив процес. Такъв очевидно нямаше. Либия е направила огромен морален компромис, допускайки осъждането на смърт на невинни лица”, допълни Борис Велчев.

Той заяви, че проблемът с Либия вече минава на политическа плоскост, където трябва да бъде решен. Според него Джамахирията няма да позволи изпълнението на тези присъди.

“Решението на въпроса трябва да се търси на плоскостта на помилването. Кадафи няма формалните права да помилва, но знаем, че думата му има огромна тежест”, каза Велчев.

Той не коментира разговорите между президента Първанов и Кадафи, но изтъкна, че на моменти в процеса е имало периоди, в които нещата са изглеждали оптимистично.

Според Велчев освен заплащането на исканите обезщетения, България може да използва натиска от цялата международна общност, който по думите му не е бил използван в достатъчна степен.

“Досега този натиск се е съобразявал с висящия процес, а сега трябва да се засили”, каза още той.

Министър Петканов: Да продължим юридическата борба

За разлика от общото мнение, изразено във вторник от българските  институции и адвокатите на медицинските ни сестри, че процесът е опорочен, политизиран и в него няма право, министърът на правосъдието Георги Петканов  счита, че България трябва  да търси юридическите аргументи при обжалването на смъртните присъди.

По думите му  в кориците на делото има доста такива. Той даде за пример медицинските експертизи, изготвени от световно признати експерти, които показват, че либийските деца са заразени преди пристигането на българките в болницата в Бенгази, от една страна, и от друга – заразата е продължила и след арестуването на медицинските сестри.

При коментара на решението на съда в Триполи, Георги Петканов направи уговорката, че трябва да се говори изключително внимателно, “за да не ги дразним”. Той уточни, че не иска да реагира остро заради длъжността, която заема.

“Видя се, че преговори с либийското правосъдие е невъзможно да се водят. Аз съм привърженик на дипломатичността и деликатния подход, но нещата придобиха друг характер”, добави Петканов.

Той обърна внимание, че няма обективни доказателства за вина на българските медици. “Явно е, че се преследва някаква друга цел. Не мога да кажа каква, тъй като не трябва да дразним либийската страна”, отбеляза Петканов.

Според него международната общност трябва да се ангажира още повече със съдбата на медиците и освен юридическите аргументи, да бъдат използвани всички други средства за доказване невинността на медиците.

Министърът на правосъдието не се нае с прогноза, “кога ще завърши тази драма”.

“Предстоят поне още няколко месеца. Струва ми се, че нещата ще се закучат”, допълни той.   

Екипът, който защитава нашите сестри е най-добрият, само че не всичко зависи от него, заключи министърът.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?