Български букви по кейовете на Сена в Париж

Български букви като арт инсталации на открито се появиха в сърцето на Париж в първия ден на юни и ще останат там до края на септември тази година. Инициативата е на Българския културен институт в Париж.

На едно от най-посещаваните за разходка, развлечение и спорт места във френската столица – кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката, жителите и гостите на града ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия.

Проектът "Българските букви" представя 7 букви от азбуката ни без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука - Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Те са изработени като оригинални пейки и за първи път бяха поставени през лятото на 2018 г. в София от фондация "Прочети София" под името "Скритите букви".

Към всяка пейка има стихове на български и френски на някой от най-интересните съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон – Рош.

Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

"Българските букви" ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон.

Годишно по кея преминават над 2.5 милиона души, а по статистика на кметството в Париж, пикът на посещаемостта е през месеците май, юни, юли и август.

Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света. Това поставя инициативата сред едни от най-видимите и достъпни за широка публика български културни проекти, реализирани във Франция. От 1991 г. двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

Проектът "Българските букви" е адаптация на инициатива "Скритите букви" на фондация "Прочети София" с екип Тодора Радева - директор, идея и изпълнение, художника Кирил Златков, архитектите Анета Василава и Иван Иванов.

В Париж проектът се реализира по инициатива на Десислава Бинева, директор на българския културен институт в Париж и под патронажа на посолството ни във Франция. Проявата е част от честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Франция и се осъществява с подкрепата на кметството на Париж.

Споделяне

Още от Общество