Български бус се заби в камион в Италия, 12 загинаха

Сн. "Република"

Ван с българска регистрация и пътници имигранти от страни извън Евросъюза се е ударил много силно челно с камион край италианския град Фоджа в понеделник следобед, съобщиха местните медии.

Загинали са 11-те пътници на българския бус и шофьорът им – българин. Трима души са ранени, сред пострадалите е шофьорът на камиона, който е превозвал брашно. Няма опасност за неговия живот.

По данни на полицията, жертвите са сезонни селскостопански работници, които са се прибирали от полето.

Тежкият инцидент се случва само два дни ,след като друга катастрофа в района на Пулия, взе живота на четирима сезонни работници от африкански произход. Тогава бусът, с който са били транспортирани до и от работа, се блъсна в камион с домати.

Всяко лято в Пулия пристигат множество сезонни работници, чието превозване до полето се извършва от т. нар. ефрейтори, които прибират съществена част от надниците на работниците под формата на пътни разходи, пише изданието "Република".

Местните синдикалисти смятат, че е крайно време властите да вземат мерки срещу този вид превоз на работниците имигранти и той да се извършва чрез публично-частно партньорство, за да е сигурен и хората на полета да са защитени. Това обаче ще лиши ефрейторите от този страхотен инструмент на шантаж и контрол над работниците, посочват профсъюзите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят