Български евродепутат пита в Брюксел за концесията на “Тракия”

Българският евродепутат от ДСБ Константин Димитров внесе официално питане към Европейската комисия (ЕК) и в частност до еврокомисаря по транспорта Жак Баро за концесията на автомагистрала “Тракия”, съобщи в сряда Портал Европа.

Димитров, който е член и на групата на ЕНП – ЕД в Европарламента,  настоява за отговор на въпроса дали ЕК споделя становището, че концесионният договор, сключен през март 2005 година с португалско-българското дружество “Магистрала “Тракия” без търг или конкурс е в разрез с договора за присъединяване на България – глава трета “Транспорт”.

Според българския евродепутат, освен че процедурата е проведена без конкурс, липсва всякаква прозрачност около клаузите на документа.  

Константин Димитров пита и дали подписаният концесионен договор е в противоречие с Лисабонската стратегия за премахване на  тол-системата и въвеждане на електронна евровинетна система.

Официалният отговор на питането на Константин Димитров се очаква да бъде даден в средата на март, когато ще се проведе следващата сесия на Европейския парламент.

През юли 2005 година еврокомисарят по разширяването Оли Рен беше заявил в писмо, че ЕК не препоръчва на никоя от страните кандидат-членки да следват процедурата за концесия, избрана от българското правителство.

Отговорът на Оли Рен беше резултат от питане на холандския евродепутат Елс де Гроен, която е депутат от партията на Зелените (Европейски свободен алианс).

Във въпроса си Елс де Гроен твърди, че концесионният договор няма нищо общо с европейските норми. Факт, признат и от Оли Рен. Според еврокомисаря договорът е сключен съгласно българския закон за концесиите, който не отговаря на европейските изисквания.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?