Български роми с полицейска кола в Рим вдигнаха накрак властите

Клип във Фейсбук с ромски водач на патрулна кола на Националната полиция предизвика в края на седмицата реакции най-вече в дясното политическо пространство на Италия. Ромът е заснет на волана на лек автомобил "Алфа Ромео" с всички външни белези, характерни за полицейските патрулни коли. Липсват само регистрационни номера, предаде БТА.

Водачът е спокоен, уверен и видимо доволен, което премахва съмненията за бягство с откраднат служебен автомобил на органите на обществения ред.

Оказа се, че видеоматериалът е заснет със смартфон от дъщерята на щастливия шофьор. Тя веднага го поставила в своя профил във Фейсбук, съпроводен от не дотам грамотен, но съвсем ясен текст на италиански език, който в превод на български звучи така: "Баща ми кара афтомобил на пулицията в номадския лагер Масимина".

С термина "номадски лагер" в Италия се обозначават места, оборудвани от общините и снабдени с вода и електричество (за сметка на общинските бюджети), на които могат да пребивават моторизираните катуни на странстващи етнически малцинства.

Масимина е един от тези лагери в едноименния квартал периферията на Рим.

Полицията започна незабавно разследване, след което излезе с официално съобщение. В него се пояснява, че въпреки външната прилика автомобилът е само "факсимиле" на полицейска кола. Той е собственост на столична фирма, която го отдава под наем на кинопродукции. В случая е бил използван за заснемане на сцени от филм в номадския лагер. След приключване на снимките е трябвало да бъде натоварен заедно с други коли на специален камион-платформа за превозване на автомобили и откаран в гаража на фирмата, тъй като не може да се движи без регистрационни номера.

Ромите започнали да молят служител на фирмата да ги пусне "да направят едно кръгче с полицейската кола". Той не издържал на молбите и сега ще отговаря пред закона.

"Полицейската" кола е задържана, а на фирмата собственик са наложени административни санкции. Обвинения са повдигнати срещу ромския шофьор и неговата дъщеря.

В съобщението на Централното полицейско управление на Рим се посочва, че "клипът е своевременно свален от Фейсбук". Това налага уточнението, че нищо не може да бъде окончателно премахнато в Интернет и клипът продължава да витае из киберпространството, уточнява БТА.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?