Български строители може да се включат в проекти в иракски Кюрдистан

За възстановяването на Мосул са заделени 30 млрд. долара

Председателят на БСК Радосвет Радев разговаря с търговското аташе за Иракски Кюрдистан Васил Василев

Българските строители може да участват в инфраструктурни поръчки в иракски Кюрдистан. Само за възстановяването на Мосул международната общност е заделила 30 млрд. долара, като това е само първия етап от общото възстановяване на инфраструктурата в Ирак. Това е съобщил Васил Валисев, новоназначеният ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в иракския град Ербил по време на среща с изпълнителния председател на БСК Радосвет Радев, съобщи Българската стопанска камара (БСК).

По време на срещата са били обсъдени българо-иракските икономически връзки и потенциала за навлизане на български компании на иракския пазар.

Васил Василев е запознал Радосвет Радев с актуалната политико-икономическа обстановка в Ирак и в частност с автономната област Кюрдистан.

По думите на Василев в Ирак все още е налице политическа нестабилност, която гони инвеститорите, но българските фирми се ползват с добро име от предишни периоди и това реноме трябва да бъде капитализирано.

В края на тази година предстои да бъде сформирано новото иракско правителство след проведените през месец май избори и това ще допринесе за постепенната политическа и икономическа стабилизация на страната, е посочил Василев.

"Който влезне пръв на един пазар, печели. Затова е от изключителна важност българските фирми да стъпят на кюрдския пазар още на този ранен етап на формиране на самостоятелната кюрдска икономика", е заявил Радосвет Радев.

Сега България изнася за Ирак основно хранителни продукти, но съществуват отлични перспективи за българските фирми и в областта на инфраструктурата, е казал Василев. По думите му основни конкуренти на българските компании ще са турските. Въпреки това българските фирми имат добри шансове да се включат в процеса на изграждане на инфраструктурни обекти в Ирак, смята Васил Василев.

Лична амбиция на новия ни търговски представител е да осигури силен български инвеститор за енергийния сектор в Ирак, тъй като страната се нуждае от диверсификация на енергийните си доставки, а сега е силно обвързана с иранския петрол.

"Бизнесът е като водата – прокарва си път по най-малкото съпротивление, затова не е задължително за навлизането на един пазар непременно да се ползва институционална подкрепа, но такава подкрепа никога не е излишна", каза Радосвет Радев.

Той изрази удовлетворение от факта, че един млад, амбициозен човек, с отлични познания на местния език, политика и икономика, отива да работи за българските търговски интереси в този размирен, но интересен пазар.

"Ние все още сме в капана на стария поведенчески модел на подобни позиции да се изпращат хора "за награда", преди пенсиониране, на които не може да се разчита. Нужни са хора като вас, които да динамизират комуникацията между двете държави и тази динамизация да я прехвърлим към нашите членове", каза изпълнителният председател на БСК.

Васил Василев е поел ангажимент да информира своевременно за събития, търговски интерес, търгове и други мероприятия, които са потенциално интересни за българските компании.

БСК пък се ангажира да ретранслира тази информация към своите членове чрез своите комуникационни канали.

Споделяне

Още от Бизнес