Български ТЕЦ и ВяЕЦ с международни награди за безопасност

Български ТЕЦ и ВяЕЦ с международни награди за безопасност

Енергийните проекти на глобалния технологичен лидер "Ей И Ес" (AES) в България – ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово“ и ветроенергийният парк край Каварна ВяЕЦ "Св. Никола“, спечелиха престижни награди по безопасност за 2019 г. на Британския съвет за безопасност (British Safety Awards).

За първа година престижното отличие в категория „Заслуга“ спечели най-големият вятърен парк в България край Каварна, чийто мажоритарен собственик е "Ей И Ес Гео Енерджи". Наградата е признание за усилията на екипа на вятърния парк да опазва всеки ден не само околната среда и биологичното разнообразие, но и живота и здравето на всички работещи там, посочват от компанията.

Най-високотехнологичната въглищна централа в България и в Югоизточна Европа – ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово“, спечели за осма поредна година Международната награда за особени заслуги на Британския съвет за безопасност. Призът се присъжда от 1957 г. насам на компании, доказали своя значим ангажимент за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и за управление на безопасността на работното място. Сред критериите за оценка на компаниите са възприетият подход за идентифициране на най-значимите опасности за здравето и безопасността на компанията, ефективното участие на работниците и служителите в прилагането на стандартите и спазването на инструкциите за здраве и безопасност от подизпълнителите и посетителите на компанията.

"За AES България безопасността винаги е била приоритет. Ние се стремим да постигнем 100% ангажираност на всеки служител и подизпълнител, спазвайки установените процедури по безопасност. Това е пътят за създаване на култура по безопасност на световно ниво“, коментира наградата Тодор Бележков, изпълнителен директор "Експлоатация“ за "Ей И Ес България".

Компанията посочва, че има разработена Система за управление на безопасността при работа, професионалното здраве и околната среда. Заложените в нея строги мерки и изисквания се прилагат всекидневно при експлоатацията и поддръжката на въглищната централа, на съоръжението за депониране на отпадъци край Гълъбово и на ВяЕЦ „Св. Никола”.

Системата за безопасност на "Ей И Ес България" е в съответствие със системите за управление на околната среда ISO 14001: 2004, за професионално здраве и безопасност OHSAS 18001:2007 и стандарта за управление на активи ISO 55001. Компанията постоянно инвестира в обучение на служителите, доставката на професионално оборудване за безопасност, както и развитието на професионални кадри. Всеки служител и подизпълнител на "Ей И Ес" има правото и задължението да спре работа, ако я счете за  опасна. Разбирането за безопасност се разширява постоянно, надскачайки границите на работното място, към безопасност у дома и в общността, заявяват още от дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес