Българските хотели са най-евтините в Европа

Българските хотели са най-евтините в Европа

България е най-евтината туристическа дестинация в Европа. Това става ясно от търсачката за хотели - trivago, която сравнява цените.

Средната цена за нощувка в у нас е 57 евро, докато в Румъния е 61 евро, а в Унгария 81 евро. Двете страни са непосредствено след нас.

Гърция се очертава като най-евтината туристическа дестинация в Южна Европа и е на четвърто място по този показател, пише гръцкият вестник “Катимерини”. Сравнението е направено въз основа на цените на хотелските стаи в 50 градове в 24 европейски страни.

Средната цена за нощувка в Гърция е 92 евро, което е 8% по-малко спрямо миналата година. Испания и Португалия са след южната ни съседка със средна цена от 102 евро. Нощувката в Кипър излиза 113 евро, в Турция - 137 евро, а в Италия - 139 евро.

Цените на хотелите в Атина също са намалели през последните години като този сезон нощувката е 88 евро. Това е спад с 22.8% в сравнение с цените преди 5 години. През юни 2008 г. нощувката в гръцката столица е струвала 114 евро.

В Мадрид и Рим цените също така бележат лек спад, като в испанската столица са 101 евро на вечер, а в италианската столица 154 евро.

В Лисабон обаче цената на нощувката е скочила с 30% спрямо миналата година и достига 130 евро.

Що се отнася до Истанбул, който е разтърсен от демонстрации и бунтове през изминалата седмица, средната цена на нощувка този месец там е била 146 евро, което е увеличение с 3 на сто спрямо миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?