Българските летища и авиокомпании нямат готовност за електронни билети

Българските летища и авиокомпаниите в страната не са готови да издават електронни самолетни билети и през следващата година, съобщи в петък Александра Илиева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. 

Употребата на хартиени билети трябва да приключи до 1 януари 2008 година, според решение на Международната асоциация за въздушен транспорт. 

Слабата техническа обезпеченост и липсата на договорни отношения между авиокомпаниите, които да уреждат признаването на електронните билети помежду им ще рефлектира върху туристическия бизнес, коментират от асоциацията.

Проблем при покупката на билети ще имат пътниците, чието пътуване започва извън София. И това ще наложи продажбата на билети да се извършва чрез сайтовете на авиокомпаниите или да се ползват туроператорски агенции-партньори от други страни.

Според Илиева, малко български авиокомпании участват в т.нар. “бенк сетълмент план” (разплащане между агенциите, издаващи самолетни билети и авиокомпаниите) и това ще затрудни туристическия бранш да обслужва клиентите.

От асоциацията на туроператорите предупредиха, че интересът на пътуващите ще се засили към нискобюджетните компании и може да провокира в традиционните превозвачи подвеждащи оферти, като в тях не са включени всички съпътстващи такси. 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?