Българските служби похвалени на форум срещу наркотрафика в Истанбул

"Разузнавателната информация, получена от България, е довела до зашеметяващи резултати". Това заяви днес г-жа Керън Танди - директор на американското Федерално управление за контрол над наркотиците (ДЕА), при откриването на започналата в Истанбул международна конференция, посветена на мерките за борба срещу нелегалния трафик на хероин, химически вещества и прането на пари.

Конференцията се организира от турската генерална дирекция по сигурността съвместно с ДЕА. В срещата участват представители на спецслужбите от България, ЕС, САЩ, Турция, Русия, Гърция, Украйна, Индия, Румъния, Киргизстан, Таджикистан. България е представена от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, Венелин Великов, зам.директор на НСБОП, спряганият за нов шеф на направление "Наркотици" в НСБОП Иван Цветков и експертът Стоян Андонов.

Конференцията бе открита от турския министър на вътрешните работи Абдул Кадир Аксу. Той подчерта изключително важната необходимост от сътрудничество и усъвършенстване на мерките за борбата срещу нелегалните прояви. "Както двустранните връзки, които Турция има с много от държавите в региона, така и регионалното сътрудничество са от изключителна важност за нас", каза министър Аксу.

Според специалистите на конференцията ще се направят оценки на досегашната ситуация по наркопроизводството и наркоразпространението, ще се очертаят регионалните стратегии, ще се съгласува регионалното сътрудничество в борбата срещу дрогата и прането на пари.

В почивката между две заседания българските представители бяха изключително сърдечно посрещнати от турските си колеги, а също така и от американските представители, предаде кореспондентът на ББС.

След среща с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов Гьокхан Айдънер посочи, че съществува много добро сътрудничество, специално в борбата срещу тероризма, наркотрафика, прането на пари и трансграничната престъпност. Аъдънер изтъкна значението на размяната на информация между полицейските и специалните служби на двете страни и съобщи, че е създадена компютърна система за бързо действие, чрез която се обменят картина, звук, документация.

От осем години, каза той, ние имаме активно сътрудничество, много сме доволни от работата на българските колеги и това заздравява още повече връзките, които се развиват възходящо, както между нашите служби, така и на политическо ниво. Практически ние нямаме проблеми с България, каза той.

По време на днешната среща ние обсъдихме и се договорихме какво още можем да направим в тази насока, каза шефът на турската дирекция по сигурността.

Още от България