Българските служби се сдобили със запис на Джон Джихадиста, заплашва да се върне във Великобритания

Българските служби се сдобили със запис на Джон Джихадиста, заплашва да се върне във Великобритания

Печално известният палач на "Ислямска държава" Джон Джихадистът заплашва да продължи да реже глави, в нов видеозапис, където се снима с открито лице за първи път, съобщава в днешния си брой британският в. "Дейли Мейл".

Бойци от Свободната сирийска армия са се сдобили тайно със записа с продължителност 1:17 минути. След това са го изпратили на един от своите колеги, известен като Абу Рашид, в българската столица София, пише вестникът. Смята се, че Абу Рашид, родом от сирийския град Алепо, е получил записа по приложението за видеоразговори "Вайбър". По-късно той предал копие на записа на българските служби за борба с тероризма.

Фанатикът, известен като Джон Джихадиста, беше идентифициран през февруари като 27-годишния жител на Лондон Мохамед Емуази. Той е обезглавил най-малко седем западни заложници в Сирия - трима американци, двама британци и двама японци, и е участвал в обезглавяването на 17 сирийски войници, припомня вестникът. Джон Джихадистът беше видян за последно в края на януари, във видеозапис с обезглавяването на японския заложник Кенджи Гото.

В новия запис джихадистът потвърждава, че наистина е Мохамед Емуази, както беше съобщено през февруари. Той обещава също, че скоро ще се върне във Великобритания с "халифа" на Ислямска държава (Абу Бакр ал Багдади).

Джихадистът Джон е един от най-издирваните престъпници по света. САЩ предлагат награда от 10 000 000 долара за главата му.

През ноември в. "Мейл он сънди" съобщи, че войници от британските специални части САС са отлетели за тайна база в Близкия изток, готвейки се за специална мисия по залавянето му. През същия месец вестникът разкри, че той е бил ранен при въздушен удар на САЩ.

"Мейл он сънди" предал полученото от него видео на британската полиция за по-нататъшно разследване. Скотланд ярд отказа коментар, пише вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят