Българските власти искат евродепутатския имунитет на Елена Йончева

Елена Йончева, архивна снимка БГНЕС

Българските власти са сезирали председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане да бъде свален имунитетът на евродепутатката от групата на европейските социалисти и демократи Елена Йончева. Това съобщи самият Сасоли при откриването на пленарната сесия в Страсбург в понеделник.

Целта е срещу Йончева да бъде образувано наказателно производство от страна на специализираната прокуратура. Искането е представено пред правната комисия на Европарламента, уточни Сасоли, цитиран от БНР.

В България срещу Йончева има образувано досъдебно производство за пране на пари. Става дума за нейна фирма, свързана с финансиране от КТБ. Бившата журналистка смята обвиненията за бандитска разправия с нея.

Главният прокурор Сотир Цацаров е заявявал неколкократно, че ще иска свалянето на имунитета ѝ от ЕП. Самата Йончева заяви пред "Хоризонт“, че сама ще се откаже от него.

Очаква се да се съберат координаторите на ресорната комисия, като с този въпрос не могат да се занимават българи и, в случая, депутати от групата на социалистите и демократите.

Процедурата предвижда и да се даде право на самия евродепутат да представи своята позиция по искането, преди да бъде взето решението.

Около свалянето на имунитета на френската депутатка Марин льо Пен мина почти една година.

Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се иска снемане на имунитет. Първият беше Сергей Станишев във връзка с изчезнали секретни доклади, докато е бил премиер. впоследствие той беше оправдан по това обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България