Българският бизнес е по-оптимистичен за бъдещето си от източноевропейските фирми

Финансовите директори в България са по-големи оптимисти за перспективите пред управляваните от тях бизнеси в сравнение с колегите им от Източна Европа, но в същото време са предпазливи в плановете си и смятат, че разходите на компаниите трябва да продължават да се свиват. Това сочи сравнително проучване на "Делойт" (Deloitte) в Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словения, Словакия и България, представено във вторник.

Всички анкетирани в България от секторите на енергетиката, финансовите услуги, технологии, комуникации и медии смятат, че положението е по-добро спрямо предходните 6 месеца. За сравнение, в Словакия около една трета имат по-лошо усещане за перспективите на компаниите си спрямо половин година по-рано и нито един финансов директор не е определил нагласата си като твърде оптимистична. В Полша почти половината от анкетираните смятат, че изгледите се влошават.

Над 72% от българските мениджъри обаче смятат, че времето още не е добро за поемане на риск. Предпазливостта им е породена от стагнацията на икономиката в еврозоната, които са сред основните им търговски партньори.

Двама от всеки трима финансови директори са на мнение, че свиването на разходите на компаниите им продължава да стои на дневен ред и през следващите 12 месеца. Въпреки това бизнесът у нас остава отворен към нови възможности и над една четвърт от анкетираните обявяват планове за нови инвестиции през следващата година, стана ясно от думите на Васко Райчев, председател на "Делойт България".

Над 44% от директорите обявяват, че ще търсят начини да увеличат приходите си от съществуващи пазари, а за над една трета новите пазари ще бъдат с най-висок приоритет в предстоящата година, посочи Райчев.

България е единствената страна в проучването с прогнози на около 5 на сто от финансовите директори за ръст от над 3 процента в брутния вътрешен продукт през 2013 г. Същото толкова мениджъри очакват рецесия.

Споделяне

Още от Бизнес