Българският бизнес ползва два пъти повече е-услуги от немския

Българският бизнес ползва два пъти повече е-услуги отколкото немския. Това поне показват данните в Агенцията по вписванията. Ако през 2008 г. едва 14% от компаниите подаваха документи по интернет, то за първите три месеца на 2012 г. това правят 43%. В това отношение българските фирми са много по-напред от германските, където този процент е 20, коментираха от Агенцията по вписванията пред Mediapool.

Общо 218 000 документи са подадени по е-път през 2011 г., докато по традиционния начин на гише са подадени 366 000.

Още по -предпочитани са е-услуги от бизнеса в Националната агенция по приходите (НАП), показа проверка на Mediapool. Близо 83% от фирмите подават ДДС декларациите по интернет. Средно претеглено около 60% от всички видове данъчни декларации се подават електронно.

Услугата е по-популярна сред фирмите. Физическите лица, възползвали се от тази възможност, са едва 5.5%. Основната причина е, че е-подписът все още е скъпа услуга и на гражданите излиза средно около 65 - 70 лева. За фирмите е-подпис струва около 100 лв. Неудобството на електронния подпис е, че срокът му на валидност е една година.

Пет фирми имат право да издават е-подписи. Това са “Борика-Банксервиз”, “Информационно обслужване”, “Инфонотари”, “Спектър” и СЕП (система за електронни плащания). Между фирмите няма ценови войни и дъмпинг на услугата, твърдят компаниите.

Около 180 000 фирми имат е-подпис. С него освен данъците в НАП, може да се ползват е-услуги още на НОИ и НЗОК, търговския и имотния регистър, както и електронно банкиране.

Причината фирмите да предпочитат електронно подаване на документи е, че това пести време и пари. Електронните услуги са най-малко с 30% по-евтини в сравнение с традиционното подаване на документите на гише. За Агенцията по вписванията отстъпката е 50%. Допълнително удобство е, че може да го направиш по всяко време на денонощието от компютъра в офиса или у дома.

Е-подпис представлява сим карта с четец и прилича на флашките. В него има двойка ключове – публичен и частен. Частният не може да бъде изваден и прочетен. Той дава високо ниво на сигурност и се сменя минимум веднъж на три години. Към момента това е най-сигурният начин за криптиране на информация, според специалистите в бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?