Българският износ през 2018 г. достига 18 млрд. евро

Във форума участваха още шефът на БТТП Цветан Симеонов и българскитя еврокомисар Мария Габриел

България е изнесла стоки и продукти за близо 18 млрд. евро през първите осем месеца на 2018 г. Това коментира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев в петък на форум за дигиталните предизвикателства пред съвременните компании, цитиран от пресцентъра на ведомството си.

"Няма по-лесен и достъпен инструмент за подкрепа на българския експорт от дигитализирането на малките и средни предприятия и увеличаване на дела на електронната търговия“, посочи. Александър Манолев. По думите му това може би не е толкова централна тема, колкото внедряването на иновации и модернизация на производството, но в никакъв случай не трябва да бъде подценявана. Затова и Министерството на икономиката се стреми активно да си партнира с бизнеса и с глобалните лидери в сферата на информационните и комуникационни технологии.

Икономическият заместник-министър даде пример за съвместните обучения организирани с "Гугъл" (Google) в рамките, на които са били обучени над 26 000 души в областта на цифровите умения. „Стартираме обучителна програма и с ebay, която ще е насочена към малките и средни предприятия, и стартъпите в България“, казал още той

Според представената от него статистика, за последните 10 г., чрез ОП "Конкурентоспособност“ и ОП "Иновации и конкурентоспособност“ са инвестирани над 1 млрд. евро в подкрепа на малките и средни предприятия.

"Голяма част от тези средства са били именно за внедряване на иновации и технологични решения“, казал зам.-министърът. Той акцентира върху това, че добавената стойност от сектора, обхващащ от компоненти до софтуерни продукти, възлиза на над 1.4 млрд. евро и нараства с 22% през 2016 г.

Според Евростат, около 65 хил. души работят ĸaтo cпeциaлиcти в него, а всяка година над 4 хил. студенти се дипломират в такива специалности в българските висши учебни заведения, допълват от Министерството на икономиката.  

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?