Българският оръжеен износ нараснал с 60%

Страната косвено въоръжава сирийската опозиция, твърди "Болкан инсайт"

Снимка: БГНЕС

Износът на оръжия от България е нараснал с близо 60% през 2015 г., става ясно от годишния доклад за 2015 г. на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Той беше приет на заседанието на кабинета в сряда.

Експортът възлиза на 642.5 млн. евро през 2015 г. при 403 млн. евро година по-рано. Това е ръст от 59% на годишна база.

Според анализатори увеличението се дължи основно на продължаващите военни конфликти в Близкия Изток, за където е насочен и основният дял на продукцията.

България е продала най-много оръжие на Ирак – на стойност 160 млн. евро. На втора позиция с 92 млн. евро е Саудитска Арабия, към която експортът значително се увеличи през последните години.

На изток България изнася сериозни количества и за Индия – 59 млн. евро, а също и за Афганистан – 57 млн. евро. България е изнесла оръжия и за САЩ в размер на 31 млн. евро.

В топ 10 на държавите, за които България изнася оръжия, влизат още Уганда (31 млн. евро), Украйна (17 млн. евро), Нигерия (17 млн. евро), Алжир (16 млн. евро) и Израел (14 млн. евро). Прави впечатление и експортът за Чили в размер на 10 млн. евро, като в случая става дума за бронирани или защитни технически средства.

За Русия не е реализиран никакъв износ, макар че е издадено разрешение за продажба на стока за близо 17 млн. евро.

България изнася основно стрелково оръжие и боеприпаси за него. На Ирак обаче сме продавали предимно сухопътни транспортни средства (или компоненти за тях), а също бомби и други подобни взривни устройства.

В Топ 5 на родните компании в оръжейния бизнес влизат "Аполо инженеринг", "Кинтекс", Армтранс", "Емко" и ВМЗ.

За една година междуведомствената комисия е издала 697 разрешения за експорт и трансфер на оръжия на обща стойност 1.4 млрд. лв. За сравнение през 2014 г. стойността на разрешенията бе значително по-ниска – за около 830 млн. евро.

Според публикация на балканския сайт за разследваща журналистика "Болкан инсайт" ("Balkan Insight") оръжието, което от България отива в Саудитска Арабия, реално не се ползва от местните военни, а се пренасочва към конфликтите в Сирия и Йемен, особено за въоръжение на сирийската опозиция.

В края на 2015 г. саудитският външен министър Адел ал-Юдеир открито призна в интервю за "Би Би Си" (ВВС), че Рияд осигурява оръжейни доставки за сирийските опозиционни бойци. Подобна междинна дестинация са и Обединените арабски емирства (ОАЕ), за които през 2015 г. България е изнесла стока за 3 млн. евро.

Според "Болкан инсайт" и оръжието, купувано от САЩ, всъщност отива за отрядите срещу Башар Асад в Сирия.

За сравнение през 2015 г. Германия е удвоила износа си на оръжие, което предизвика сериозни критики в страната, а министърът на икономиката Зигмар Габриел обеща рестриктивна политика в това отношение.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?