Българският патриарх заминава на посещение в Русия

Патриарх Неофит, сн. БГНЕС

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава на посещение на Руската православна църква, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.

Визитата ще продължи една седмица, а заедно с патриарха ще пътуват четирима митрополити – ловчанският, видинският, варненският и русенският.

Това е второ посещение на Неофит в Русия. Този път той ще бъде специален гост за Деня на славянската писменост и култура и именния ден на руския патриарх Кирил. Църковната ни делегация ще посети Москва и Санкт Петербург.

Патриарх Неофит ще оглави заедно със своя домакин, патриарх Кирил, празничната св. литургия на 24 май в казанския катедрален храм в Санкт Петербург.

”По време на двустранните преговори в рамките на визитата двамата патриарси ще обсъдят важни въпроси, касаещи единството на светото Православие и двустранните отношения между двете сестри православни църкви – Руската православна църква и Българската православна църква”, се казва в съобщението на Светия синод.

Патриарх Неофит ще се срещне и с българската общност в столицата Москва на 25 май. Той ще участва и в прием в българското посолство. Своя вот в изборите за Европейския парламент Българският патриарх и придружаващите го лица ще дадат в посолството ни в Москва.

Споделяне

Още от България