Българският редник Гърди Гърдев загина в Ирак

Българският военнослужещ от контингента ни в Ирак редник Гърди Христов Гърдев е бил прострелян при нападение срещу български патрул в района на град Хамза около 19 часа българско време в петък и по-късно е починал. Това съобщи Министерството на отбраната в петък късно вечерта.

Според първоначалното съобщение инцидентът е станал на около 40 км от базата Еко.

Загиналият редник Гърдев е картечар от първи взвод на първа рота от четвърти пехотен батальон на българската армия.

От полското командване в Ирак, към което се числи и българският батальон, съобщиха за Дарик радио в събота, че в 19 часа и 55 минути местно време в петък патрул от трета бойна група от български войници е бил обстрелян на пътя Тампа на около 60 км югоизточно от столицата на иракската провинцията Кадисия Диуания.

Веднага след нападението командващият на трета бойна група е изпратил на мястото силите за бързо реагиране, сред които и лекар, уточняват от полското командване.

Раненият рейнджър е бил транспортиран до американската болница в Диуания, където, въпреки оказаната му медицинска помощ, е починал в 21 часа и 15 минути местно време.

Редник Гърдев е осмата българска военна жертва в Ирак

Жертвите сред българските военнослужещи в Ирак станах осем със смъртта на редник Гърдев.

още

Командващият многонационалната дивизия Център-Юг е свикал специална комисия, която да разследва обстоятелствата, свързани с атаката, са казали от полското командване на Дарик радио.

Загиналият в Ирак редник Гърди Гърдев е бил поразен с няколко куршума смъртоносно, обясни в събота пред радиото началникът на Военно-медицинска академия ген. Стоян Тонев.

Според генерала рейнджърите, които са били с Гърдев, са реагирали максимално адекватно за ситуацията. Въпросът е, че при такъв тип засаден обстрел най-важното е да се измъкнат всички най-бързо, за да няма повече жертви, смята генералът.

Попаденията в тялото на редника не са преки, а странични, което обяснява защо той е бил покосен, при условие, че е носил бронежилетка, обясни още ген. Тонев.

От Министерството на отбраната (МО) съобщиха, че тялото на загиналия ще бъде транспортирано с извънреден полет на военен Ан-26, който ще кацне на софийското летище около 21,00 часа в неделя.

Тленните останки на Гърди Гърдев ще бъдат посрещнати на летището от сестрата на загиналия Мария и нейния съпруг. Заедно с тях ще бъде и военнослужещ от Пета шипченска бригада в Казанлък, съобщи за БТА бригаден генерал Венцеслав Младенов, командир на бригадата.

Поклонението ще се състои в родната къща на майката на редника в старозагорското село Долно Сахране. Погребението на загиналия рейнджър ще бъде в гробищата на селото в 10 часа във вторник, съобщи баща му Христо Гърдев. Тленните останки се очакват в селото в понеделник.

В казанлъшката бригада редник Гърдев е служил като свързочник. На мисия е отпътувал заедно със своя командир от Пета шипченска бригада Кольо Стоянов, разказа още ген. Младенов.

В неделя кметът на община Павел Баня, към която е и село Долно Сахране, Станимир Радевски ще свика извънредна сесия на общинския съвет, на която ще предложи на редник Гърдев да бъде присъдено посмъртно званието почетен гражданин на община Павел Баня.

Гърди Гърдев е петият жител на Долно Сахране, който е бил на мисия в Ирак. Другите четирима негови съселяни, които са били в предната мисия, вече са у дома.

Вестта са смъртта на редника донесъл в селото късно в петък генерал Венцеслав Младенов, разказа бащата на боеца Христо Гърдев. По късно се обадил и подполковник Лалов от Ирак, който им разказал, че Гърди е убит от засада по време на дежурство. Колата, в която пътували, спряла за минути и той бил застрелян в гръб, научил бащата от подп. Лалов.

Четири часа преди смъртта си 31-годишният редник говорил по телефона с леля си, която живее в родното му село. Казал, че е добре и че очаква да дойде май, когато е трябвало да се прибере. Майка му няма телефон и е на легло от над 10 години след четири операции на главата.

Това е била първа мисия на редник Гърдев зад граница, разказа приятелят му Живко. Искал да си купи къща в града, кандидатствал за втория батальон, но тогава се отказал по здравословни причини. Загиналият не е женен.

В армията е от близо три години. Първо служил в Карловската бригада, после в Казанлъшката. Преди това работел във военния завод "Арсенал", където завършил заводското училище.

Родителите на убития боец са разделени. Баща му живее в съседна къща с втората си жена. Казва, че не обвинява никого за смъртта на сина си. Смята, че Гърди е изпълнил войнския си дълг.

Според подп. Димитър Шивиков, командир на четвърти пехотен батальон в Ирак, обстановката в района на Диуния е нормална, като досега, предаде БТА.

"Както е нормална, така може изведнъж да ескалира - непредсказуемо е", допълни подп. Шивиков.

По думите му българският батальон продължава да изпълнява задачите си така, както трябва.

Ръководството на Генералния щаб на Българската армия е в постоянна връзка с командването на нашия контингент, анализира обстановката и взима мерки за гарантиране на сигурността на личния състав на батальона, коментира още полк. Шивиков.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски изпрати съболезнователен адрес до семейството на редник Гърдев, загинал в Ирак, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Като родител разбирам колко е непрежалима загубата на един син и споделям мъката ви в този труден момент. Редник Гърдев изпълни своя воински дълг с кураж, професионализъм и доблест. България ще го помни. Бог да го прости!", пише премиерът.

Министърът на труда и социалната политика Христина Христова е разпоредила на служители от дирекция "Социално подпомагане" да се свържат веднага с близките на загиналия войник. От фонд "Социално подпомагане" ще бъдат отпуснати 1000 лева за посрещане на най-неотложните нужди на семейството, пише в съобщението на МС.

Съболезнователна телеграма до близките на загиналия са изпратили министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб (ГЩ) на Българската армия ген. Никола Колев.

Със заповед на началника на Главния щаб на сухопътните войски редник Гърдев бе повишен посмъртно в чин младши сержант.

Писмо със съболезнования изпрати и президентът Георги Първанов, а председателят на Народното събрание Борислав Великов изказа съчувствието си към близките в специален адрес.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?