"Балкански поток" не носи печалба, изчисли енергийният министър

С непълен капацитет тази година приходите ще са над 210 млн. лв., посочват обаче от "Булгартрансгаз"

"Балкански поток" не носи печалба, изчисли енергийният министър

Реализацията на проекта за газопровода "Балкански поток" на практика не е оказала влияние върху приходите, които постъпват в газовия оператор "Булгартрансгаз" и съответно върху печалбата му, която дори за първите шест месеца на 2021 г. е намаляла спрямо същия период на време година по-рано.

"Похарчени са 2.5 - 3 млрд. лв., а резултатът е същият като предната година. Ако се твърди, че инвестицията от 2.5 млрд. лева ще се възвърне за 10 години, това означава, че тя трябва да увеличи годишния приход грубо с 250 млн. лв.", каза служебният енергиен министър Андрей Живков по време на петъчния парламентарен контрол.

Финансовият отчет на "Булгартрансгаз" (БТГ) сочи, че за първото шестмесечие нетната печалба на оператора е била 55 млн. лв., докато година по-рано е била 60 млн. лв., даде пример той. По думите му ако този резултат се екстраполира, към края на годината той ще е в рамките на 100-120 млн. лв., което означава, че ще е съотносим спрямо преди реализацията на газопровода от турската до сръбската граница.

Продължението на руския газопровод "Турски поток" на българска територия, което у нас е наричано "Балкански проекта", бе въведено в експлоатация в последните дни на 2020 г. В момента обаче то работи с непълен капацитет, тъй като втората от компресорните станции по трасето ще заработи през октомври 2021 г.

"Приходите на БТГ за шестмесечието на 2021 г. са над 242 млн. лв., което е с над 46 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година", коментира пред Mediapool изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, за чието отстраняване настоява Живков.

Малинов посочи, че основното увеличение на приходите от "Балкански поток" ще дойде след октомври. Сега месечните приходите от резервирания капацитет са 6.5 млн. евро, а от октомври стават по 16.5 млн. евро, каза той.

Това означава, че за първата година работа приходите от този газопровод ще са 108 млн. евро или над 210 млн. лв, а след това ще достигнат 198 млн. евро или над близо 388 млн. евро.

"През тази година приходите ни от общата ни дейност ще надхвърлят 500 млн. лв., което никога не се е случвало", заяви Малинов в отговор на критиките срещу ефективността на "Балкански поток". В направената от него сметка влизат и постъпленията от транзита на руски газ към Турция, Гърция и Македония.

За 2020 г. дружеството отчита приходи от 394.615 млн. лв. спрямо постигнатите година по-рано 357.951 млн. лв. Спада на печалбата си за 2020 г. от 116 млн. лв. преди година на 80 млн. лв. преди данъци БТГ обяснява с извършваните инвестиции.

Пасивите на дружеството са нараснали на 2.607 млрд. лв. Банковите му заеми възлизат на над 507 млн. евро и са обезпечени с депозити за 123 млн. долара, според данните за първото тримесечие на 2021 г. Има и кредит за близо 108 млн. лв., обезпечени с депозит за над 5 млн. долара, както и необезпечен заем за 500 хил. лв., взет от дъщерното му дружество "Газов хъб "Балкан".

Министър Живков обаче е притеснен, че финансовото състояние на "Булгартрансгаз" застрашава реализацията на негови нови проекти.

"Казах, че имаме притеснения, че, ако финансовата дейност и финансовата част на "Булгартрансгаз" се развиват по този начин, има опасност да бъдат застрашени нови проекти. Не мога да ви кажа какви нови проекти има, защото, когато изисках инвестиционната програма на "Булгартрансгаз", тя не бе предоставена на министерството. Исках на нейна база да направя анализ дали има опасност за инвестиционната програма", каза той пред депутатите.

От БТГ обаче твърдят, че не са получавали такова писмено искане, а инвестиционните им проекти са описани в десетгодишния им план за развитие, който в момента се разглежда от Комисията за енергийно и водно регулиране.

В Министерство на енергетиката не е постъпвала официална информация за унищожаване на документи в "Булгартрансгаз", каза още Андрей Живков в отговор на въпрос на депутата от "Има такъв народ" Иван Хиновски дали подписаната от предшественичката му Теменужка Петкова с "Газпром" пътна карта за развитието на газопреносната ни мрежа е унищожена.

Този документ, определен от Петкова като работен, се издирва усилено от Живков, след като официално от партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" го поискаха по Закона за достъп до обществената информация.

Живков отново каза, че пътната карта не е открита.

"Написали сме писма до БЕХ, до "ЕБулгартнансгаз", до МС, но резултатът също е отрицателен. Не сме сезирали компетентни органи, не можем да решим кое длъжностно лице е виновно за това нещо, но при едно нормално управление на БЕХ тази пътна карта ще излезе от някъде", обясни служебният енергиен министър.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров призова министърът още днес да поиска от "Газпром" тази пътна карта, защото иначе депутатите ще го направят. "Нищо добро не ни чака. Тази пътна карта какви допълнителни ангажименти е поела. Има ли връзка, че България не поиска 1 млрд. долара неустойка за предишния договор за газ", запита Димитров.

В отговор министърът каза, че ще помисли какви щети по репутацията на България ще има, ако поискаме от "Газпром" този двустранен документ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?