Балканските страни от бившия източен блок отпаднаха на първия полуфинал на Евровизия

По време на изпълнението на участниците от Литва

Десет песни се класираха на финала на певческия конкурс Евровизия. Първата полуфинална вечер се проведе снощи в Ротердам, съобщават специализирани музикални електронни издания.

От представените общо 16 песни, на финала отиват Азербайджан, Белгия, Кипър, Израел, Литва, Малта, Норвегия, Русия, Украйна и Швеция. Отпадат Ирландия, Австралия, Република Северна Македония, Словения, Хърватия и Румъния.

Наблюденията от първата полуфинала вечер показват, че от представилите се пет балкански изпълнители, едва един минава на финала и то балканска страна от така наречения западен блок - Кипър, докато участниците от балканските страни от бившия източен блок не се класират -Румъния и три бивши югославски републики.

Три страни, отговарящи на критерия за многообразие, също отиват на финала - Швеция, Малта и Израел. Класира се и песен, посветена на училищния тормоз - тази на Норвегия. На финала отиват всички представители на бившия съветски блок, явили се в първата полуфинална вечер - Азербайджан, Русия и Украйна.

От класиралите се песни баладите са малко - Швеция, Норвегия и Белгия, докато останалите са преобладаващо танцувални, било то диско, латино, ориент, рап, ритъм енд блус или електропоп.

България е във втората полуфинална вечер утре. Тогава ще се представят и още няколко балкански страни - Гърция, Сърбия и Албания.

Директно на финала по регламент отиват страната домакин Нидерландия, плюс Великобритания, Италия, Франция, Германия и Испания. Финалът е в събота.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?