Балотажът няма да се отлага въпреки забавените образци за бюлетини

Печатниците обещали да се справят, а и няма законова възможност за промяна датата на вота

Балотажът няма да се отлага въпреки забавените образци за бюлетини

Вторият тур на местните избори ще се проведе, както е предвидено - в неделя, 1 ноември, въпреки че шестте печатници, които трябва да изработят бюлетините, поискаха седмица отсрочка, тъй като не бяха получили в законово установения срок – 26 октомври, всички образци с имената на партиите и претендентите за кметове, отиващи на втори тур.

От ЦИК обаче заявиха, че въпреки забавянето проблем с бюлетините няма да има, а освен това липсва законова възможност за промяна на датата на изборите.

В писмо до ЦИК печатницата на БНБ и нейните подизпълнители "Демакс", "Дунав прес", "Алианс принт", "Полиграф комерс", и "Лито Балкан" обявиха, че до полунощ на 26 срещу 27 октомври са получили едва около една трета от образците на бюлетините за втория тур. Така до 11 ч. на 27 октомври само 576 вида бюлетини са били разпределени в печатниците и настроените на денонощен режим на работа машини бездействат. В същото време оставащите срокове са много кратки и печатниците няма да могат да се справят с отпечатването на всички бюлетини.

Печатниците спешно бяха свикани на среща в Министерския съвет, в която се включиха и представители на държавната фирма "Информационно обслужване“. Изявилият се като медиатор на срещата вицепремиер Томислав Дончев съобщи, че е било изяснено, че темпът на предаване на информация от избирателните комисии към печатниците е значително подобрен.

"Отговорните за отпечатването на бюлетините потвърдиха, че ще се справят с отпечатването", заяви Дончев. "Това, което зависи от мен, претендирам, че е сторено. Надявам се втори път до подобна ситуация да не се стигне. Разбира се, уточнявам, че това зависи от действията и решенията на институциите, които организират изборния процес – ЦИК и ОИК", каза вицепремиерът.

"Изначално е очевидно, че с тези изборни правила избори се правят изключително трудно", смята още той.

От ЦИК от своя страна смятат, че истерията с недостигащото време за отпечатване на бюлетините се създава изкуствено. От комисията твърдят, че до 27 октомври вечерта (което отново е извън срока по закон) са изпратени половината образци за балотажите. "В крайна сметка всички работим извънредно и имаме кратки срокове, ще се справят", твърдят от ЦИК неофициално. Отговор на въпроса защо не се изпълняват задачите в срокове обаче няма. От комисията дори подозират "изкуствено създаване на истерия".

На специален брифинг председателят на ЦИК Ивилина Алексиева също направи изказване в този дух. Тя заяви, че "няма причина втори тур на изборите да не се проведе в законоустановения срок".

Председателката на ЦИК мотивира решението на комисията с това, че към настоящия момент от всички необходими 1128 бюлетини за отпечатване (133 за кметове на общини, 25 за кметове на райони и 970 - за кметове на кметства) - 1100 вече са утвърдени за печат, като включително и Столична община е утвърдила своите бюлетини.

Остават само 28 бюлетини за утвърждаване, като известна част от тях са блокирани, каза Алексиева. "Печатниците работят на пълен оборот. ЦИК продължава да следи този процес и няма проблем за произвеждане на втори тур на изборите на 1 ноември", каза тя.

Дали истерията е изкуствена е спорно, тъй като за подобен проблем Mediapool предупреди на 23 юни. Още преди четири месеца в ЦИК се обсъждаше казусът с времето между първи и втори тур. Комисията тогава бе на крачка от решение да накара печатниците да изработят бюлетините по прогнозни данни, тъй като бе ясно, че забавяния в отчитането и публикуването на официалните резултати ще има. Защо за четири месеца решение не е намерено - остава загадка.

Едно обаче е сигурно - балотажът не може да бъде отменен и насрочен за седмица по-късно, тъй като срокът за провеждането му е задължителен. Датата не би могла да бъде отменена нито от парламента, нито с президентски указ. Затова и, както ЦИК предполагат, "печатниците трябва да работят денонощно".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?