БАН получи 5 млн. долара за циклотронен център

Ще се произвеждат изотопи за онкодиагностика и ще се обучават кадри за АЕЦ “Козлодуй“

Доц. Димитър Тонев получи даренията, сн. БГНЕС

В БАН започва изграждането на първия у нас циклотронен център за нуждите на науката и диагностиката на онкозаболявания. Той ще бъде изграден с дарения на американското посолство и АЕЦ “Козлодуй“ на обща стойност 5 млн. долара, които бяха официално връчени в четвъртък на директора на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН доц. Димитър Тонев.

Дарението на американското посолство е за 3 млн. щатски долара, а на АЕЦ “Козлодуй“ - 2 млн. щатски долара. Средствата бяха връчени от премиера Бойко Борисов и посланика н а САЩ Джеймс Уорлик.

 

В центъра ще се произвеждат радиоактивни изотопи за РЕТ-скенерите, които са най-модерната апаратура за диагностика на онкологични заболявания. В момента в страната работят два РЕТ-скенера – в Александровска болница в София и в болница “Св. Марина” във Варна, за които се внасят изотопи от Австрия и Унгария. Страната ни от повече от година иска да започне изграждането на циклотрон за нуждите на медицината, но обявеният за целта конкурс бе прекратен заради съмнения, че е нагласен. Преди около месец пък турска компания заяви инвестиционен интерес към производството на радиоактивни изотопи у нас.

 

“След изграждането на националния циклотронен център страната ни ще спестява годишно между 8 и 10 млн. лв. от по-доброто диагностициране и лечение на онкоболни“, заяви Борисов.

 

Според доц. Тонев, в началото на 2015 година могат да бъдат произведени първите радиоактивни изотопи. Дотогава ще трябва да бъдат обявени процедури за изграждането на центъра. Премиерът обаче смята, че процедурите могат да се ускорят, за да може центърът да започне да функционира по-скоро.

 

“Това е най-хубавото нещо, което мога да направя в своя последен работен ден в България“, коментира от своя страна американският посланик Джеймс Уорлик.

 

Според директора на атомната централа Валентин Николов това е най-големият научен проект в ядрената енергетика за последните 20 години и по този начин централата влага пари в бъдещото развитие на ядрени специалисти и ще се подсигурят кадри за седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

 

Освен за диагностиката на ракови заболявания, циклотронният център ще се ползва и с научна цел. Той ще разполага с единствената експериментална ядрена установка в България, на която да се обучават кадри за ядрената енергетика и ядрената физика. Като единствен в България ускорител за научни цели, циклотронът ще осигури и възможност за провеждане на фундаментални и приложни изследвания в много сфери на науката.

Споделяне

Още по темата

Още от България