Здравният министър:

Какво по-социално от това една година да не се повишават цените на лекарствата

Николай Петров откри циклотронен център във Варна и обеща намеса в проблема с инвитрото

проф. Николай Петров, сн. БГНЕС

Какво по-социално от това една година да не се повишават цените на лекарствата. Така здравният министър проф. Николай Петров коментира в събота предлаганата от ресорното му министерство държавна регулация на цените на лекарствата без рецепта.

С промени в наредбата за цените на лекарствата се предлага за период от една година фирмите да не могат да заявяват увеличение на цените на медикаментите без лекарско предписание с по-голям процент от статистически отчетената инфлация.

”Ние ще бъдем прозрачни и ще обсъждаме всичко. Този проект за наредба беше публикуван точно с тази цел - да се съберат мнения. Най-големият приоритет на този кабинет беше ясно дефиниран и той беше социална насоченост и социален ефект. Какво по-социално от това една година да не се повишават цените на лекарствата”, каза Петров.

По повод възможните негативни реакции на фармацевтите Петров заяви, че че ще се проведат срещи и ще се прецени къде могат да се срещнат интересите на пациентите и фармацевтите.

Относно проблема със забавеното финансиране на ин витро процедурите от НЗОК Петров се ангажира, че ще упражни цялото си влияние за решаване на въпроса от касата.

”Ние няма да имаме възможност, защото са необходими законодателни промени, за да върнем тези процедури като ангажимент на Министерството на здравеопазването. В тази насока ще направим справка, защото моето впечатление беше, че се плаща регулярно, но се оказа, че не е така”, каза той.

Петров присъства в събота на откриването на единствения по рода си циклотронен комплекс в България, който се намира вуниверситетската болница ”Света Марина”. В центъра ще се произвеждат радиоактивни изотопи за РЕТ-скенерите, които са най-модерната апаратура за диагностика на онкологични заболявания. В момента в страната работят два РЕТ-скенера – в Александровска болница в София и в болница “Света Марина” във Варна, за които се внасят изотопи от Австрия и Унгария.

Петров посочи, че с началото на българското производство на изотопи от една страна, ще се постигне независимост в доставките на необходимите консумативи за нуждите на българските пациенти, а от друга ще има значителен икономически ефект, като ще намали значително досегашните разходи за диагностичните изследвания.

Стойността на апаратурата за циклотронния център, която е от най-високият клас, струва 5 милиона лева.

Петров съобщи още, че методиката на финансиране на болниците, която създаде напрежение сред лечебните заведения, в момента се обсъжда и е много вероятно тя да бъде променена. Здравната каса вече направи корекции в нея,така че да се доближи максимално до условията от миналата година,за чието връщане настояваха лекарите.

”Проведох серия от срещи със заинтересованите лица. С управителя на НЗОК съм се срещал вече четири пъти. Имаме информация за миналата година и за всичко, каквото се случва като плащания от началото на тази година. Всичко това ще се анализира в събота, неделя и понеделник, а във вторник сядаме да преговаряме”, каза Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България