БАН ще прави експертиза на записа за "обществените поръчки" на Борисов

БАН ще прави експертиза на записа за "обществените поръчки" на Борисов

Прокуратурата е възложила на БАН да прави проверка на поредния изтекъл в медиите аудиозапис, в който се чува гласът на премиера Бойко Борисов. Аудиофайлът бе пратен анонимно преди ден на платформата за публикуване на документи "Болканлийкс".

От него ясно различими са едва няколко фрази на Бойко Борисов, посветени на обществените поръчки. Към аудиофайла има обяснителни записки, които не са подписани, съобщи сайтът "Биволъ". Твърди се, че изпратеният звуков фрагмент е част от унищожени СРС заради предстояща към онзи момент прокурорска проверка в МВР. Посочен е и точен час на унищожаването на оригинала - 29.03, 04:45 ч. сутринта по разпореждане на Цветан Цветанов, който "изнудил" служителите на СДОТО.

Целият запис бил с дължина около 25 минути. Направен бил на тайно събрание на партийния елит на ГЕРБ в хотел на Валентин Златев в Правец, проведено след местните и президентските избори през есента на 2011 година.

Според подателя на записа "Ц.Ц. и в момента подслушва всички, но няма нито едно СРС с негово участие". От целия разговор ставало ясно как всички са подслушвани и след това са рекетирани най-вече дадени бизнесмени да финансират ГЕРБ, за да нямат проблеми. Пояснява се как се назначават партийно "правилни" хора в обществени бордове и структури, се твърди в пояснителната бележка, цитирана от "Биволъ".

Ден след публикацията сайтът изпрати записите и в прокуратурата. От държавното обвинение заявяват, че вече са възложили на специалисти от БАН да се извърши експертиза. Тя трябва да отговори на въпросите дали записът е автентичен, има ли по него наслагвания на звуци, изтривани ли са изречения, има ли манипулиране на текст, както и дали целият разговор е записан на диска, предоставен от "Биволь", или само подбрана част.

Поради много лошото качество на записа от него се чуват едва няколко фрази на Борисов.

"Следващото, което... (не се разбира) корупция къде я генерират. Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти...", е първата по-разбираема част от обясненията на Бойко Борисов.

Втората е: "Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, тва купуват се, трамваи, влакове, няма значение... горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава [не се разбира] тоя търг е за мойта фирма... Нали, разбирате?".

Преди да се яви на разпит за други записи в специализираната прокуратура, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че не може да си обясни защо досега не е изтекъл запис на разговори с негово участие. Той нарече несериозни твърденията, че след като е подал оставка, е разпореждал да се изтрият записи от СРС.

"Вие си задайте сами въпроса как е възможно министърът, който вече не е министър от 13-и март, на 29-и март да се обади в 4.40 и колко казаха там, за да разпореди изтриването, защото еди си какво имал за дадения служител, нещо такова беше написано. Разберете, това е толкова несериозно, че дори не си заслужава да го коментира човек. Те говорят за някакъв запис от 2011-а, доколкото разбрах, който да бъде изтрит. А по закон всяко едно прилагане на СРС, десетдневен е срокът, когато се преценява от прокуратурата, че могат да бъдат използвани тези записи за веществени доказателства в един съдебен процес и всъщност, ако няма такова искане, това автоматически трябва да бъде изтрито", коментира Цветанов, цитиран от БНР.

Според него лошото качество на записа говори, че "това си е една манипулация от много неща, които може да бъдат изработени".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?