Баневи събират 6 лв. такса "алея" за достъп до плажа на Русалка

Баневи събират 6 лв. такса "алея" за достъп до плажа на Русалка

Фамилия Баневи, срещу която прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари и данъчни престъпления, става все по-изобретателна в докарването на допълнителни доходи от активите си.

През този летен сезон компанията им, която управлява ваканционния комплекс "Русалка" на Черно море, е въвела такса "алея" от 6 лв. за достъп до плажа. Това стана ясно от съобщения на Министерството на туризма и на прокуратурата.

От тях става ясно, че държавата е безсилна да спре събирането на тази такса, защото в момента тече съдебен спор доколко това е законно.

Аргументът на фамилия Баневи за събиране на таксата е, че плажуващите преминават през техния имот и така увреждат изградената инфраструктура. От компанията обясняват, че плажуващите могат да стигнат до плажа без такса "алея", ако минат по друг път, който е общински. По него маршрутът се удължава с около 20 минути, а освен това не е и добре поддържан от община Каварна.

Санкция от 5000 лв., която се обжалва

На 20 април 2020 г. министърът на туризма е издал наказателно постановление за 5000 лв. срещу ваканционно селище "Русалка" за установено през 2019 г. нарушение - ограничаване на свободния и безплатен достъп на гражданите до плажове "Русалка - бейби плаж", "Русалка - централен" и "Русалка - каяк".

За достигането до тях, според кадастралната карта, се преминава през поземлен имот частна държавна собственост (идентификатор № 65543.31.92). Върху този имот обаче дружеството е било разположило незаконно контролно-пропускателен пункт с бариера и е събирало такси.

Издаденото наказателно постановление е обжалвано от "Русалка" пред Районния съд в Каварна и има образувано висящо дело № 95/2020 г.

От своя страна кметът на Каварна е издал заповед да премахване на преместваемия обект на 29 май 2020 г. Тази заповед също се обжалва от "Русалка" и по нея има висящо административно дело № 303/2020 г. пред Административния съд в Добрич.

Нови нарушения

Това лято от Министерството на туризма правят нова проверка, при която е установено, че на някои от неохраняемите плажове има поставени плажни принадлежности. Те са се ползвали срещу заплащане на такса от 6 лв., според табела в комплекса. Тази такса вече се събира не от пропускателния пункт, а в сграда, която е рецепция на ваканционното селище "Русалка".

При влизане в комплекса, независимо дали пеша или с превозно средство, служител на селището указва къде да се заплати таксата. При отказ от заплащане, комплексът следва да бъде напуснат.

При проверката на Министерството на туризма е установено още, че пропускателният пункт е изместен с няколко метра по-навътре спрямо положението си от миналата година.

Основанието за заплащане на такса от 6 лв. е променено, като според поставената табела тя се събира за ползване на цялата алейна инфраструктура на комплекса, по която се стига до плажовете, както и за ползването на плажни принадлежности, въпреки че плажовете са неохраняеми, обясняват от Министерството на туризма.

От там посочват, че достъпът до морските плажове е в правомощията на кмета на община Каварна съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Проверките на прокуратурата и община Каварна за плажовете на Русалка са направени след сигнал на министъра на туризма през 2019 г.

Споделяне

Още от България

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?