Банки търсят купувачи за офис сгради на длъжници

Едва 31 хил. кв.м площи са усвоени през миналата година, новата се очертава трудна

Банки търсят купувачи за офис сгради на длъжници

Банките ще стават все по-важен играч на пазара на офис площи през 2013 г., която се очертава да бъде трудна за този бизнес поради липсата на нови наематели. Това показва анализът на пазара на консултантската агенция за имоти MBL, която е представител у нас на най-голямата в света CBRE.

Тенденцията започна през миналата година, когато няколко банки влязоха в сгради на свои длъжници. Очакванията са банковият сектор да се активизира още повече през тази година с предлагането на сгради за продажба и наем, предоставени като обезпечение по лоши кредити, коментират от MBL/CBRE.

През миналата година Пощенска Банка влезе като наемател на 15 000 кв.м в собствената си сграда “София Бизнес Център”, която беше придобита от имотното дружество на банката през 2011. “Алфа Банк” също се премести в новопостроената и притежавана от трезора сграда на бул. “Цариградско шосе”. В момента се търсят нови собственици на “Ексес тауър” и бившия “Хюндай център”.

Нисък нетен ефект

Ново наетите офис площи през изминалата година са били 76 500 кв.м, което е приблизително на нивото от 2011 г., като броят на сделките е с около 30% по-висок спрямо година по-рано. Това означава, че намалява средната площ при една сделка, отбелязват от MBL.

В същото време обаче едва 31 000 кв.м офис площи са били нетно усвоени през изминалата година на пазара в София. Това е троен спад спрямо 2011 г., сочат данните на агенцията.

Анализът показва, че въпреки наличието на нови сделки за наемане на офиси това е ставало за сметка на освобождаването на други офиси и така нетният ефект за заетостта на офисите в София е доста нисък в сравнение с предходни години, коментира Николай Неов, мениджър направление “Офис площи” в MBL/CBRE. Според него това е ясен знак за узряване на пазара на офиси от среден и висок клас, и при липсата в бъдеще на значимо разрастване на компании или преместване на фирми от най-ниския клас офис сгради, положителният нетен ефект в бъдеще ще е минимален, а в някои случаи може дори и да е отрицателен.

На този фон свободните офис площи в столицата са 331 000 кв.м, което е 21.8%, като по-голямата част от тях са в покрайнините.

През изминалата година на пазара са били пуснати нови 66 000 кв.м. първокласни офис площи и така общият им обем достигна 1.52 млн. кв.м. За сравнение, през 2011 г. в експлоатация бяха пуснати нови 77 500 кв.м офис сгради.

През 2013 г. в процес на строителство и планиране са приблизително 122 000 кв.м нови офис сгради. Очакванията са една част от инвеститорите да забавят процеса по въвеждане в експлоатация на новите обекти, поради слабото търсене и силният натиск върху наемните условия.

Наемите сравнително стабилни

Многото свободни офис площи на пазара и продължаващото строителство на нови сгради продължава да оказва натиск върху наемните цени. Според MBL/CBRE офертните наемни цени отбелязват минимален спад.

Търсените нива за първокласни офиси в централната част на София са около 15 евро/ кв.м., докато офис сгради със същото качество в покрайнините на столицата могат да бъдат наети за по-малко от 9 евро/кв.м. За второкласни офиси интервалът е между 5 и 8 евро/кв.м.

В почти всички случаи наемателите получават гратисни периоди и довършителни работи, за сметка на наемодателя.

Запазва се тенденцията основни двигатели на пазара за наемане на офис площи да са финансови институции, международни фирми изнасящи или разширяващи процеси от административната и обслужващата си дейност в България, както и ИТ и фармацевтични компании.

Споделяне

Още от Имоти

Къде му е мястото на Бойко Борисов?