Банките ще могат да обезпечават бюджетни влогове и с облигации по новия външен дълг

Български банки, в които са депозирани средства на бюджетни организации, ще могат да вземат като обезпечение по депозираните средства облигации от емитирания от Дойче банк дълг на българското правителство.

Така придобитите облигациите ще служат за обезпечение на депозираните бюджетни средства наравно с българските държавни ценни книжа, както е разписано в момента в Закона за публичните финанси (чл. 151 от закона).

Новата възможност е създадена с допълнителен текст - чл. 96, в проектозакона за държавния бюджет, изготвен между първо и второ четене от депутатите Йордан Цонев (ДПС) и Румен Гечев (БСП) и одобрен от комисията по бюджет и финанси в сряда. Часове по-късно в пленарната зала депутатите се опитаха да приемат текстове от проектобюджета, но пак се препънаха в безкрайни уточнявания и прегласувания и изслушаха дълго оспорвания текст за облагането с такса на приходите от възобновяеми енергийни източници.

За създаването на допълнителния член правителството в сряда одобри споразумение за учредяване на залози между България като кредитополучател и Дойче банк като регистратор, "регламентиращи създаването на обезпечение по отношение на договорите за прехвърляеми заеми с фиксирани лихвени проценти с падеж 2020, 2023 и 2028 г.". Накратко договорите за емитиране на дълг бяха подписани на 4 ноември т. г. след разрешението на парламента и според тях България може да емитира външен дълг до 360 млн. евро.

Веднага след одобряване на споразумението от кабинета депутатите Цонев и Гечев внесоха допълнителния член в проектозакона за бюджета. Той е в същия дух - наличните средства по сметките на бюджетните организации може да се обезпечат от банките с вземания по дълга на България, поет с ратифицирани договори между страната и Дойче банк.

Според депутати предложението разширява възможностите на банките да обезпечават депозираните при тях средства и с други ценни книжа извън емитираните на вътрешния пазар. Други техни колеги изразиха недоумение защо е трябвало така на пожар да се вкарва този текст в проектозакона за бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?