Бюджет 2014:

Депутатите одобриха щедрото финансиране за ДАНС и НСО

Парламентът си отпусна още две извънредни заседания за приемане на държавния финансов план

Сн. БГНЕС

С гласуване на текстове от проектобюджета за догодина на второ четене депутатите отпуснаха щедро финансиране на Държавната агенция за Национална сигурност. това стана в късните часове в четвъртък, когато пленарното заседание бе веднъж удължено до 20 часа, след това до 22 часа, за да завърши към полунощ.

Въпреки това за петък останаха още текстове за приемане, което наложи депутатите да гласуват две извънредни заседания - на 9 и 10 декември - понеделник и вторник следващата седмица, за да бъде приет основният финансов закон на страната окончателно. А от петъчното заседание бе махнат парламентарният контрол.

Според приетите в четвъртък късно вечерта текстове ДАНС ще разполага със 112.247 млн. лв., което е с 27 млн. лв. повече от тазгодишния бюджет. Аргументът на управляващите, че увеличението на парите за национална сигурност е заради прехвърлянето на ГДБОП към агенцията, не бе прието от опозицията от ГЕРБ, според която налице е свръхфинансиране.

Повече пари получават Националната служба за сигурност (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС) - съответно с 2 и 1 млн. лева, и парите им за догодина ще са 33 млн. лв. на НСО и 17 млн. лв. на НРС. Намалени бяха парите за прилагане на СРС, след като бюджетът на Държавната агенция "Технически операции" бе намален по предложение на депутати от БСП и ДПС.

Министерството на инвестиционното проектиране ще е с бюджет 25 млн. лв., на спортното министерство се отпускат 66.202 млн. лв., на транспортното министерство - 248 млн. лв., на земеделското - 209.381 млн. лв., на регионалното развитие - 211.383 млн. лв., на икономиката и енергетиката - 122.802 млн. лв.

Депутатите приеха още общините да получат сто процента от средствата за 2014 г. за делегираните дейности за образование, социална политика, култура. Общото правило, което предвижда институциите на държавна издръжка да получат 95 на сто от бюджета си за 2014 г., а останалите 5 процента - в случай, че не се превиши планираният бюджетен дефицит, няма да се отнася за общините. Според пояснението на депутата от левицата Дора Янкова пред журналисти, финансовото изражение на това решение е 12 млн. лева.

Парламентът увеличи обезщетението за съпругите на военнослужещи от 270 на 340 лв., като предложението бе внесено от депутати от всички парламентарни групи, включително и от ГЕРБ, след като бюджетната комисия го бе отхвърлила.

Изрично финансовият министър Петър Чобанов помоли народните представители да подкрепят промяната. Обезщетенията се плащат на съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения, както и на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии.

В проекта за бюджет беше предвидено обезщетението да е 270 лв.

Прието беше минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител по Закона за държавния служител от 1 януари 2014 година да е 360 лв. Детските надбавки за второ дете стават 50 лв., за първо се запазват 35 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес