Банките ще отчислят над 82 млн. лв. във фонда за преструктуриране за 2015 г.

Банките ще отчислят над 82 млн. лв. във фонда за преструктуриране за 2015 г.

За 2015 година българските банки и клоновете от трети държави, работещи у нас, ще трябва да внесат 82.17 млн. лв. в новия Фонд за преструктуриране на банки, който бе създаден това лято след фалита на Корпоративна търговска банка, за да може да се реагира бързо в случай на необходимост за оказване на помощ на закъсали финансово институции. Решението за сумата и каква част от нея трябва да внесе всяка банка или клон у нас бе взето от управителния съвет на БНБ в петък.

Според законовите текстове банките трябва да внасят в новия фон 2 процента отчисление от размера на гарантираните депозити, направени при тях. Предвидена е и възможност за събиране на извънредни вноски при необходимост. Парите ще се управляват от Фонда за гарантиране на влоговете в България и ще се ползват само след решение на Централната банка.

Законът въвежда в българското право европейска директива, която цели създаването на единна рамка за ранно и ефективно справяне с банкови кризи. Според текстовете трябва да бъде създаден и фонд за преструктуриране на инвестиционните посредници, който ще е към Комисията за финансов надзор.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?