Председателят на Сметната палата Цветан Цветков:

Банковият надзор на БНБ е бил неефективен и снижен

Банковият надзор на БНБ е бил неефективен и снижен

Първоначалните констатации на Сметната палата, която проверява дейността на управление "Банков надзор" в БНБ, са, че в последните години създадените процедури не са били прилагани толкова стриктно, а работата не е била толкова ефективна. Това каза в интервю за БНТ председателят на Сметната палата Цветан Цветков. 

Палатата проверява работата на банковия надзор по задача от Народното събрание, дадена ѝ през април. Одитът обхваща периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. През този период управлението е ръководено последователно от Румен Симеонов и Цветан Гунев, които получиха обвинение за престъпление по служба заради кризата  с КТБ.

По искане на палатата  Народното събрание удължи срока на проверката, която ще приключи в края на октомври вместо в края на август. Причината е, че в хода ѝ Сметната палата е срещнала доста трудности, свързани с режима за достъп до банкова и професионална тайна, недобра организация на документооборота и отсъствия на служители.

"Много са интересни поървоначалните констатации, но до края на октомври ще продължим да работим. Първоначалните впечатления са, че надзорът не е функционирал особено ефективно в последните години", каза Цветков. Той припомни, че при създаването на банковия надзор той е бил структуриран по американски модел, инспекторите са преминали сериозно обучение и са били разработени наръчници, по които са провеждани надзорните инспекции. "В последните години не толкова стриктно се прилагат тези процедури и работата не е толкова ефективна. Така разработеният модел започва да не функционира така добре, както е бил замислен", каза Цветков и допълни, че причините за това ще бъдат изяснени в рамките на одита.
 
Сметната палата ще предложи и конкретни мерки за подобряване на надзора, съобщи той. 

Цветков обясни, че засега ще се въздържа от подробности, защото докладът на държавните одитори ще бъде готов в края на октомври. Документът ще бъде представен на Народното събрание и в него ще бъдат посочени и причините за лошия контрол върху банковите институции. Цветан Цветков обеща фактите в одитния доклад да станат публично известни през ноември.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?