Банско дели 112-о място в еврокласация с още 22 ски курорта

Банско дели 112-о място в еврокласация с още 22 ски курорта

Австрийският ски курорт Кицбюел е най-добрият в Европа, а българският Банско дели 112-о място с още 22 курорта в класацията на 2266-те курорта на Стария континент. Те са оценени от най-големия сайт за ски курорти в света Skiresort.info, цитиран от Инвестор.бг в понеделник.

Банско получава 3.8 звезди от максимални пет заедно с курорти от Австрия, Швейцария, Франция и Испания. Оценките се дават по 18 критерия, сред които подготовка на склоновете, лифтове, надеждност на снега, чистота и хигиена, дружелюбност на служителите, гастрономия, наличие на паркинги.

Банско получава максимални пет звезди за лифтовете и въжените си линии и за подготовката на склоновете си. В същото време курортът е оценен само с три звезди за достъпност и наличност на паркинги, за екологична ски ориентация и дружелюбност на служителите.

От оценката за специални интереси се вижда, че Банско е добър както за начинаещи, така и за напреднали скиори – курортът получава четири звезди. Само три звезди обаче са предоставени за "семейства и деца“ и едва две звезди за наличие на "писти за ски бягане“.

Кицбюел е единственият курорт в Европа с обща оценка от 4.8 звезди при максимални 5. Второто място поделят още пет австрийски курорта – Калтенбах, Ишгъл, Зьолден, Скивелт Вилдер Кайзер и Санкт Антон. Тези курорти получават 4.7 звезди. Седмото място поделят десет австрийски, швейцарски, италиански и френски курорта, оценени с по 4.6 звезди. Това са италианският Грьоден/ Вал Гардена, австрийските Заалбах-Хинтерглем-Леоганг и Шладминг, швейцарските Ароса и Санкт Мориц, австрийските Цилертал Арена и Майрхофен, френският Вал Торенс, австрийският Зелфаус-Фис-Ладис и френският курорт Тин.

Следващите български курорти в класацията след Банско са Боровец и Пампорово, които са поставени на 370-то място заедно с още 66 курорта от Стария континент. Те получават обща оценка от 3 звезди.

Споделяне

Още от Бизнес