Барак Обама пое втория си мандат като президент на САЩ

Преди да изрекат клетвите си за новия мандат президентът на САЩ и вицето му положиха венци на гробището в Арлингтън

На малка частна церемония в Синята стая на Белия дом президентът Барак Обама се закле в неделя като държавен глава на САЩ и официално пое втория си мандат в неделя. Изричането на клетвата продължи по-малко от минута и Обама я положи пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс в присъствието на съпругата си Мишел и двете им дъщери Саша и Малия.

Този път нямаше грешки в произнасянето на думите на клетвата от страна на сър Робъртс и Обама, както това стана по време на първата клетва на президента през 2009 г.

Няколко часа преди Обама с клетва в длъжност стъпи и вицепрезидентът Джо Байдън.

Частната церемония започна малко в 11.55 часа местно време във Вашингтон, тъй като съгласно конституцията на САЩ президентският мандат изтича точно в 12 часа на 20 януари. Тъй като сега датата се пада в неделен ден, ще има и официално повторение на клетвата в понеделник на стълбите на Капитолия пред повече от 500 хиляди американци, които ще се стекат на тържеството, а още стотици хиляди ще я гледат у дома си. След официалното стъпване в длъжност Обама ще произнесе реч пред събралото се множество.

Повторение на клетвата имаше и при първия мандат през 2009 г., но не заради календара, а защото сър Робъртс пропусна част от думите от клетвата, а Обама ги повтори по същия начин и това предизвика спорове законна ли е била церемонията. Затова на следващия ден двамата повториха в Белия дом дума по дума клетвата, както го изисква конституцията.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?