Барак Обама се закле като 44-ти президент на САЩ

Барак Обама се закле като 44-ти президент на САЩ

Пред двумилионно море от хора край Капитолия във Вашингтон Барак Обама положи  клетва като 44-ти президент на Съединените щати и увери, че Америка е готова отново да води.

"Предизвикателствата, пред които сме изправени, са истински и няма да бъде лесно да се справим с тях, нито да ги преодолеем за кратко време. Но ще успеем", обеща новият  президент.

Обама положи клетва над библията, над която се е заклел през 1861 година президентът Ейбрахам Линкълн. Според традицията Обама стана президент по конституция точно в 12 часа местно време (19 часа българско) на 20 януари и смени на поста Джордж Уокър Буш, който бе два мандата начело на САЩ.

"Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам функциите на президент на Съединените щати и в пълната степен на възможностите си да опазвам, закрилям и защитавам конституцията на Съединените щати", заяви той.

Преди това клетва положи вицепрезидентът Джо Байдън и така смени на поста Дик Чейни.

Полагането на клетвата на двамата първи мъже на САЩ бе предшествано от встъпителното слово на сенатор Дайан Файнстейн, която отговаряше за организацията на церемонията, от молитва на калифорнийския свещеник евангелист Рик Уорън и от няколко изпълнения на световноизвестни музиканти.

След полагането на клетвата на новия президент предшественикът му Джордж Буш и неговата съпруга Лора се качиха на борда на президентския хеликоптер, който ги откара до военновъздушната база “Андрюс”, откъдето двамата заминаха за дома си в щата Тексас.

В първото си обръщение към американския народ, произнесено след клетвата, Обама призна, че поема кормилото на една нация, която е в криза.

"На всички народи и правителства, които ни гледат днес, от най-големите столици до селцето, където е роден баща ми (в Кения - б.ред.): знайте, че Америка е приятел на всяка страна и всеки мъж, жена и дете, които се стремят към бъдеще на мир и достойнство и че сме готови отново да стане лидер", заяви Обама в продължилата 18 и половина минути реч.

"Днес сме се събрали, защото избрахме надеждата пред страха, волята да действаме заедно пред конфликта и разногласията. В днешния ден идваме да провъзгласим края на дребнавите оплаквания и лъжливите обещания, на обвиненията и изтърканите догми, които твърде дълго задушаваха политиката ни", каза Обама.

Той предложи на мюсюлманския свят "нов подход, основан на взаимния интерес и взаимното уважение".

Обама обеща, че САЩ ще започнат отговорно да оставят Ирак на неговия народ и ще изковат трудно спечелен мир в Афганистан.

"Със стари приятели и бивши неприятели ще работим неуморно за отслабване на ядрената заплаха и отблъскване на призрака на глобалното затопляне", продължи Обама.

"Към тези, които се стремят да постигат целите си с прилагане на терор и избиване на невинни, сега ние ви казваме, че нашият дух е по-силен и не може да бъде пречупен. Не можете да ни надживеете и ние ще ви победим", заяви Обама по адрес на терористите.

В речта си той говори и за отслабената американска икономика в резултат от "алчността и безотговорността на някои хора, но и от колективния ни неуспех да правим трудни избори и да подготвим нацията за една нова епоха". Според Обама скъпото здравеопазване и белязаната от слабости система на образованието са израз на кризата, в която се намират САЩ.

"Ние оставаме най-благоденстващата и могъща нация в света. Обаче времето на защитаване на тесни интереси и отлагане на неприятни решения със сигурност отмина. Още от днес трябва да се изправим, да изтупаме праха от себе си и да се захванем с възстановяването на Америка", подчерта Обама.

"Навсякъде, където погледнем, виждаме работа, която трябва да се свърши. Икономическото ни състояние изисква смели и бързи действия, и ние ще действаме, не само за да създадем нови работни места, а за да поставим нова основа за растеж. Ще построим пътища и мостове, електрически мрежи и дигитални линии, които да хранят нашата търговия и да ни свързват. Ще върнем науката на заслуженото ѝ място и ще овладеем технологичните чудеса, за да повишим качеството на здравеопазването и да намалим неговата цена, заяви Обама. Ще преобразуваме нашите училища, колежи и университети, за да посрещнем изискванията на новата епоха. Ние можем да направим всичко това. И ще го направим", каза в заключение новият американски президент.

Въпреки че температурите спаднаха до минус 6 градуса на завет и минус 13 градуса на открито, хиляди хора използваха обществения транспорт още от предишната нощ, за да присъстват на историческата церемония.

Пет часа след отварянето на метростанциите, вашингтонското метро вече беше превозило близо 500 000 души в 10.00 ч. местно време (17.00 ч. българско време), което е почти цялото население на столицата на САЩ, наброяваща 600 000 жители.

Церемонията по встъпване в длъжност на Обама премина при безпрецедентни мерки за сигурност. Охраната се осигуряваше от 8000 полицаи и общо 32 000 военнослужещи.

По-рано министерството на вътрешната сигурност съобщи, че се разследва потенциална заплаха с "неясна степен" на вероятност във връзка с церемонията.

Достъпът до парковото пространство пред Капитолия се проверяваше със сканиращи рамки като в летищата.

Денят на Обама ще приключи с танцови стъпки - той ще участва в десет от предвидените стотици официални балове във Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят