Барозу: Без напредък с човешките права няма да има безвизов режим за Русия

Жозе Мануел Барозу

Жозе Мануел Барозу предупреди Русия, че няма да има напредък към безвизов режим без напредък в областта на човешките права, предаде Франс прес, позовавайки се на интервю с председателя на Европейската комисия, публикувано в руския в. "Комерсант".

Водим градивен диалог по визовия въпрос (. . .), но е важно руските ни партньори да вземат мерки в договорените от нас области като борбата с корупцията, прането на пари, сигурността на личните данни, правата на човека, заявява Барозу в интервюто.

На този етап би било вредно да определяме дата за влизане в сила на безвизов режим на движение, допълва председателят на ЕК, който участва в двудневна среща в Москва с руските ръководители в рамките на сътрудничеството между Русия и Европейския съюз.

Изказването на Барозу е в отговор на руския президент Владимир Путин, който на среща на върха в Брюксел през декември миналата година настоя за въвеждане на безвизов режим.

Русия от години преговаря с ЕС за премахване на визите и редовно критикува Брюксел, че политизира въпроса. През 2011 г. беше приет план за поетапно преминаване към свободно движение, който освен темите за сигурността на паспортите и борбата с нелегалната имиграция, включва условия, свързани с човешките права и правовата държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа