Барозу: България и Румъния няма да влязат в Шенген на 1 януари догодина

България и Румъния няма да влязат в шенгенското пространство на 1 януари догодина, заявил председателят на Европейската комисия Жозе Барозу пред френска телевизия.

 

Говорителят на ЕК Фредерик Венсан цитира на пресконференция Барозу.

 

"Позицията ни не се е променила - Румъния и България според нас са готови да бъдат приети в Шенген", уточни Венсан.

 

Когато погледнем обаче настоящата ситуация в ЕС, много е вероятно двете страни да не бъдат приети в пространството без граничен контрол от 1 януари догодина, разговорите продължават, заяви говорителят, цитиран от БТА.

 

Това е въпрос, който подлежи на решение от Съвета на ЕС, но нашето мнение е, че двете страни могат да бъдат приети в Шенген, добави Венсан.

 

В интервюто си за френската телевизия Барозу заявява, че въпросът за разширяването на Шенген се смесва по невероятен начин с темите за имиграцията, Лампедуза, чуждестранните работници. Трябва да отстраним това смесване, иначе ще станем свидетели на подем на екстремистките движения, които ще тласнат Европа в опасна посока, коментира той. Според председателя на ЕК европейският континент пази в историята си лоши примери за подобни прояви на ксенофобия и шовинизъм.

 

Трябва да избегнем това, добавя той.

 

Барозу уточнява, че България и Румъния са извън Шенген, макар и технически готови, заради противопоставянето на някои държави от ЕС и липсата на необходимото единодушие (в Съвета).

 

Както британците, които са извън Шенген, българите и румънците също трябва да покажат документи за самоличност, когато пристигат на гарата в Париж, обяснява Барозу пред френските телевизионни зрители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?